Afbeelding

Muzikale voetnootjes, Marco van Lochem

Opinie

Lean On Me – Bill Withers (1972)

Steun

Het leven wordt duurder en duurder, de tegenstellingen groter en groter en vele jongeren en ouderen worden eenzamer en eenzamer. Ik begrijp heel goed dat veel Nederlanders het leven op dit moment niet meer zien zitten, het licht aan het einde van die bekende tunnel al een tijd niet meer zien. Of je nu boer bent wiens bedrijf op de rand van sluiting staat, een gezin met kinderen waarbij de portemonnee ruim voor het einde van de maand al leeg is, of je een ondernemer bent en het lukt je maar niet om personeel te krijgen, waardoor je genoodzaakt bent je zaak te moeten sluiten. We leven in een tijdperk waarvan ik nooit verwacht had het mee te maken. 

Boodschappen die met meer dan twintig procent gestegen zijn, lege schappen in supermarkten, energieprijzen die blijven stijgen en hetzelfde geldt voor de benzineprijzen. Het lijkt erop alsof de coronaperiode een blijvende schade heeft berokkend op de economie. De oorlog in Oekraïne doet de rest. Door al die problemen en het feit dat het onze overheid niet lukt, zijn ‘onderdanen’ enige vorm van perspectief te bieden, heeft individualisme en polarisatie alleen maar gevoed. En juist in deze tijd hebben we elkaar nodig, misschien wel meer dan ooit.

De in 2020 overleden soulzanger Bill Withers bracht in 1972 het prachtige ‘Lean On Me’ uit. Het nummer heeft een passende tekst die mij steun biedt in deze tijden. De gospelachtige soulballad begint met ‘Sometimes In Our Lives, We All Have Pain, We All Have Sorrow’, waarmee hij het probleem schetst, we hebben allemaal weleens pijn en narigheid. Daarna biedt hij een vorm van oplossing, ‘But If We Are Wise, We Know That There’s Always Tomorrow, Lean On Me’, morgen is er weer een nieuwe dag, steun op mij. Een vriend biedt zijn steun aan, ‘When You’re Not Strong, And I’ll Be Your Friend’, hij/zij zal je helpen om door te gaan, ‘I’ll Help You Carry On’. 

Wat zou het mooi zijn, dat iedereen in zijn omgeving iemand heeft die dit zegt. ‘Please Swallow Your Pride’, wees niet te trots, ik ben dichtbij, ‘I’m Right Up The Road’ en slechts een telefoontje van je verwijderd, ‘You Just Call On Me Brother When You Need A Hand’ en ik zal ervoor je zijn. Dit hebben we toch allemaal nodig, zeker nu in deze onzekere tijden, een steun en toeverlaat, ‘We All Need Somebody To Lean On’!

74. Lean On Me - Bill Withers

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit