Afbeelding

Muzikale Voetnootjes, Marco van Lochem

Opinie

Forever And Ever - Slik (1976)

Startpunt

Volgens de overlevering werd ik vroeger in onze platenafdeling op een kruk gezet, koptelefoon op en werden singletjes afgespeeld. Dat kan ik mij niet meer herinneren, maar ik vind het wel een mooi verhaal. Mijn vroegste herinnering wat betreft muziek is het jaar 1976. Dat is voor mij nog altijd het begin, mijn Genesis. Het eerste hoofdstuk in het nog steeds uitdijende muzikale boek van mijn leven. Dat jaar bracht een aantal klassiekers voort, liedjes die nog steeds regelmatig door mij gedraaid worden. 

We schrijven dus 1976, zelfstandig singletjes draaien en naar Toppop kijken. Ad Visser die op zijn eigen manier de grootste artiesten in de studio welkom heette, je kunt het je nu bijna niet meer voorstellen. Het was ook, volgens mij, het enige popmuziek programma op de Nederlandse televisie. Uitgezonden door de AVRO op één van de twee netten… meer was er niet.

Op vrijdagavond 27 februari 1976 zat ik voor de buis. Gewassen, gestreken en enthousiast gespannen over wat er gaat komen en daar was ineens een band die zich Slik noemde. Het liedje dat ze speelden was ‘Forever And Ever’ en tot op de dag van vandaag vind ik dit een geweldig nummer. Gevarieerd, pakkend, een mooi refrein en zang van Midge Ure, die we later in Ultravox tegenkwamen. De Schotse teenybopperband heeft met dit nummer ervoor gezorgd dat mijn eerste levende muzikale herinnering is gemarkeerd. 

Orgelspel, een spannend en duister eerste deel, waarna het tempo iets omhoog gaat en het nummer zich ontwikkelt tot een swingend en gaaf popliedje. De eerste regel komt qua boodschap overeen met een zin uit een andere klassieker uit dat jaar, ‘Music’ van John Miles, ‘Music Was My First Love And It Will Be My Last’. Slik maakte daar ‘As It Was In The Beginning Then So Should It End’, liefde voor muziek was er toen en dat zal er tot mijn einde zijn, ‘Ashes To Ashes, Dust To Dust’. ‘I’ll Treasure You, I Swear I’ll Love You Forever And Ever’, de liefde voor dit nummer zal er ook altijd blijven. Dat zit diep.

In die jaren zeventig had ik bij ons thuis een soort Spotify avant la lettre, ik kon in de winkel alles pakken en luisteren waar ik in geïnteresseerd was. Mij is wel eens gezegd dat ik met mijn neus in de boter gevallen ben, want een betere en mooiere plek kan een muziekverslaafde in ontwikkeling zich niet wensen. En dat klopt!

68. Forever And Ever - Slik

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit