Afbeelding

Column Dichterbij, burgemeester Anton Stapelkamp

Opinie

Oekraïners gastvrij opgevangen in Aalten

In de Tweede Wereldoorlog vonden maar liefst 550 Scheveningers ruim twee jaar onderdak in de toenmalige gemeente Aalten (14.000 inwoners). Ze werden door de Duitse bezetter gedwongen te vertrekken uit de kuststreek bij Den Haag waar de Atlantic Wall werd gerealiseerd. Terwijl er daarnaast hier nog vele onderduikers zaten en enkele honderden Rotterdamse bleekneusjes hier de zomervakantie doorbrachten. Hoe deden ze dat, hoe lastig moet dat zijn geweest? Ook al kwamen ze uit hetzelfde land, een vissersvrouw sprak plat Schevenings en dat leek voor geen meter op het plat dat hier gesproken werd. Woningen werden toen door veel meer mensen bewoond dan nu - 2,1 personen gemiddeld - gebruikelijk is. Erg veel te besteden hadden de Aaltenaren die Scheveningers ingekwartierd kregen ook niet en voedsel was bovendien op de bon. Nu wij door de regering gevraagd zijn Oekraïners op te vangen moet ik nu en dan aan die oorlogsjaren denken. Mijn waardering en bewondering voor die oorlogsgeneratie stijgt er verder door, heel bijzonder dat ze dit konden/moesten opbrengen. Want het zal zeker gedoe gegeven hebben, irritaties en ruzies, het waren vast geen heiligen.

Mijn waardering en bewondering voor de gastgezinnen van Oekraïners in onze gemeente nu is er niet minder om. We zijn gewend geraakt aan vrijheid, luxe en privacy en de inbreuk die het in je huis of op je erf nemen van vluchtelingen heeft, is niet minder. We vangen op dit moment 104 Oekraïners op, allen op particuliere adressen. Een coördinatiecomité bestaande uit mensen van Stichting Diaconale Hulp Aalten, Figulus Welzijn, Vluchtelingenwerk Aalten, Schaersvoorde en de Aaltense Uitdaging werd al heel snel na het uitbreken van de oorlog op 24 februari gevormd, begeleid door enkele ambtenaren. Ook Laborijn en het basisonderwijs haakten aan. Dit comité werft en selecteert opvangadressen, deelt vluchtelingen toe en regelt leefgeld, zorg en onderwijs, ondersteuning door vrijwilligers en maatjes en wat er allemaal verder nog bij komt kijken. 

Denk aan het regelen van werk (elf hebben er al een baan), vervoer, fietsen en fietslessen, een kerkdienst met Pasen, een bezoek aan De Graafschap, enzovoort. Een hele forse klus, we leven tenslotte in een ingewikkelde en overgeorganiseerde samenleving. Dan loop je wel eens vast in de regelgeving en onvoorziene situaties en moet je een ‘list’ verzinnen. Verder moeten alle vluchtelingen ingeschreven worden in het bevolkingsregister. Onze medewerkers hebben daarvoor een groot aantal avonden overgewerkt om dit naast het gewone werk snel voor elkaar te krijgen. Ik ben trots op al die gastgezinnen, op al die vrijwilligers en zeker ook op al die ambtenaren die dit in goede banen weten te leiden. Tuurlijk gaat er wel eens wat mis. We maken allemaal fouten in deze ongewone omstandigheden en sommige Oekraïners hebben sociale en mentale problemen, maar de opvang in de gemeente Aalten kan de toets der kritiek ruimschoots doorstaan. Chapeau, petje af, diepe buiging!

Om ook op de langere termijn Oekraïners op te kunnen vangen zijn we bezig om als gemeente zelf een aantal plekken in beschikbare gebouwen te realiseren. Dat valt nog niet mee. Ik hoop daarom dat veel van de gastgezinnen het nog een tijdje volhouden en hun gasten blijven huisvesten. De oorlog is helaas voorlopig nog niet voorbij, ook al stabiliseert de situatie er wel. Er zal nog het nodige van de Oekraïners en ook van ons als gemeenschap gevraagd worden, maar ik denk dat we samen die opgave aankunnen. Samen solidair, samen sterk!

Anton Stapelkamp
burgemeester

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant