Afbeelding

Oerend Smart | Olympische koffie

Opinie

Iedere koffieliefhebber weet dat een kop koffie wonderen kan doen. Dankzij de cafeïne word je er energieker en alerter van en verbeteren je prestaties. Veel koffie drinken kan verslavend werken, al is het verslavingseffect volgens experts beperkt. Toch zag het Internationaal Olympisch Comité (IOC) het zwarte goud lange tijd als doping. Tot 2004 stond koffie zelfs op de lijst van verboden middelen voor Olympische sporters. Die tijden zijn voorbij – en veel topsporters zijn daar maar wat blij mee. Zo zegt profwielrenner Koen de Kort in editie 4 van het koffiemagazine BOON (2021): ‘We mogen al zo weinig, we moeten al zó extreem op onze voeding letten; daarom zijn de meeste profrenners zo verzot op koffie en is de verbinding tussen wielersport en koffie zo groot.’ Inmiddels zijn er zelfs wielrenners die zich tot professionele barista’s hebben ontwikkeld.         

Ook sommige schaatsers hebben een bijzondere band met koffie. Neem Cornelius Kersten en Ellia Smeding. Ze schaatsen allebei op internationaal niveau en proberen zich nu te kwalificeren voor de Olympische Winterspelen 2022 in Beijing. Om hun doel te bereiken, trainen ze al jaren en doen ze mee aan allerlei wedstrijden op topniveau. Daarvoor vliegen ze de hele wereld rond. Tijdens hun reizen kwamen ze erachter dat het niet altijd even makkelijk was om aan goede koffie te komen. En als ze die al vonden, waren ze vaak te druk om in alle rust koffie te zetten. Dat bracht ze op het idee van de ‘single cup filter’: een zetmethode waarbij je alleen maar heet water hoeft toe te voegen aan een met gemalen bonen gevulde filter die precies op een koffiemok past. Kortom: goede koffie zonder gedoe. Bijkomend voordeel is dat je elke kop koffie met andere bonen kunt maken. Cornelius en Ellia hebben hun koffieconcept ‘Brew’22’ gedoopt, een naam die verwijst naar hun passie voor koffie én hun ambitie om mee te doen aan de Olympische Spelen van 2022.

Brew’22 zit in Heerenveen en heeft een webshop waar je naast koffie mokken en andere accessoires kunt bestellen. Wie Brew’22 koopt, sponsort de Olympische missie van de twee schaatsers. Met de inkomsten hopen ze hun droom een stapje dichterbij te brengen. Het assortiment bestaat uit vijf soorten koffie. Elk zakje is uitgerust met het handige filtersysteem en heeft een etiket in één van de kleuren van de vijf Olympische ringen. In ‘The Trailblazer’ (groen etiket) zitten bijvoorbeeld gemalen medium roast-bonen uit Guatemala, terwijl ‘The Powerhouse’ (rood etiket) een krachtige espressosmaak heeft. Zelf vind ik ‘The Dreamcatcher’ met Colombia single origin-maling het lekkerst. Alle bonen voldoen aan hoge eisen op het gebied van sociaal en duurzaam ondernemen. Wat mij betreft verdient Brew’22 ook na de Spelen het predicaat ‘Olympische koffie’!

Geograaf Gert-Jan Hospers schrijft over stedelijke en regionale ontwikkeling op menselijke maat

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit