Het is plezierig werken en leren bij Het Noorden. Foto: PR

Het is plezierig werken en leren bij Het Noorden. Foto: PR

Restaurant Het Noorden bij beste tien leerbedrijven van Nederland

Onderwijs Aalten

AALTEN - De leerlingen, die zich het horecavak eigen mogen maken bij restaurant Het Noorden van Aalten hebben geluk: hun bedrijf is een van de tien beste leerbedrijven van Nederland. Dat maakte Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) op donderdag 9 november bekend. Voor de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca 2023/2024 waren dit jaar ruim honderd bedrijven genomineerd.

En misschien wordt het nóg beter. Met de bekendmaking van de Top 10 is pas de eerste fase van de wedstrijd afgesloten. In december wordt duidelijk welke van deze leerbedrijven zich hebben geplaatst voor de Top 3.

De wedstrijd, die SVH namens de horecabranche organiseert, startte begin september met de nominatieronde. Studenten, leerlingen, leermeesters, docenten en medewerkers uit de horeca konden tijdens deze ronde hun favoriete leerbedrijven opgeven. Genomineerde leerbedrijven maakten vervolgens opdrachten om te laten zien waarom zij de titel verdienen.
In de eerste ronde worden de bedrijven beoordeeld op hun visie op opleiden, het opleidingsplan, een testimonial van een leerling en een videopitch. Met deze videopitch laat het bedrijf op een leuke manier zien waarom zij het beste leerbedrijf zijn. Ook konden extra punten gescoord worden door zoveel mogelijk mensen op de video te laten stemmen.

Mooie waardering
Ricardo Eshuis, directeur van SVH en voorzitter van de wedstrijdcommissie: “Namens de wedstrijdcommissie wil ik graag Het Noorden van Aalten en de andere genomineerde leerbedrijven van harte feliciteren. Genomineerd worden als leerbedrijf is echt een hele mooie waardering voor het leerbedrijf. Goede leermeesters en leerbedrijven zijn onmisbaar om een nieuwe generatie op te leiden. Zij hebben een voorbeeldrol en drukken daarnaast een belangrijke stempel op de vaardigheden en houding van de leerling ten opzichte van het horecavak.”
“Dit jaar doen veel bedrijven voor het eerst mee. Het is mooi dat de wedstrijd leeft in de branche. Dit zagen we ook terug op social media. Leerbedrijven dragen vol trots uit dat ze genomineerd zijn en leerlingen, medewerkers én gasten reageren daar vervolgens weer positief op. En dat is natuurlijk mooie reclame voor het bedrijf én ook goed voor het imago van de sector. De leerbedrijven in de Top 10 hebben een goed opleidingsplan ingediend en daarnaast op creativiteit, inhoud en originaliteit flink uitgepakt bij de andere opdrachten zoals de videopitches en testimonials van de leerlingen. Geweldig teamwork!”, aldus Eshuis.

Wedstrijdverloop
De leerbedrijven uit de Top 10 worden deze maand bezocht door een commissielid van de wedstrijd. Het doel is te beoordelen of het opleidingsplan in de praktijk goed werkt en in kaart te brengen of er een goed en veilig werk- en leerklimaat heerst. Het commissielid gaat hierover tijdens het bezoek in gesprek met leerlingen en leermeesters.
Van de bezoeken worden rapportages gemaakt die worden besproken in de voltallige wedstrijdcommissie. Die bestaat uit vertegenwoordigers van SVH, SBB, KHN, FNV Horeca, de MBO Raad en eerdere winnaars van de wedstrijd: ’t Havenmantsje en De Werf. De wedstrijdcommissie bepaalt welke drie leerbedrijven een plek in de finale bereiken.

Beste leermeester
Ook de rol van de leermeester wordt dit jaar weer onder de aandacht gebracht. De  Beste Leermeester Horeca 2023/2024 wordt gekozen vanuit de Top 10 beste leerbedrijven. De wedstrijdcommissie stelt op basis van de bedrijfsbezoeken een Top 3 van beste leermeesters op. Zij krijgen bezoek van een commissielid om zo te komen tot het uitroepen van de winnaar. Het winnende leerbedrijf en de winnende leermeester worden bekendgemaakt tijdens Horecava 2024.

Het trotse team van Het Noorden. Foto: PR
Wesley en Nita Hüning, de trotse eigenaars van het Noorden. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit