Afbeelding
Hermen Luijmes

Verkeersles ‘Veilig met (land)bouwverkeer’

Onderwijs

AALTEN/HAART - De regen komt op donderdag 2 november met bakken uit de lucht en de straffe wind doet de bomen buigen. Niet bepaald een dag voor een verkeersles in de buitenlucht. Maar loonwerkbedrijven zijn wel wat gewend en positioneren hun voertuigen op het terrein van De Ringkamp op de Haart. Belangeloos verlenen ze hun diensten aan ‘Veilig met (land)bouwverkeer’, een lesprogramma van brancheorganisatie Cumela dat wordt aangeboden door VVN-Aalten.

De kinderen van de basisschool ’t Möllenveld bijten de spits af met een korte theorieles. Wilfried Langeslag vertelt boeiend over het gevaar van dode hoeken, uitzwenkende voertuigen en de forse afmetingen van de huidige (land)bouwmachines.
Buiten is het inmiddels droog geworden en de zon begint echt haar best te doen. Genietend van het mooie najaarsweer lopen de kinderen in vier groepjes langs de opgestelde landbouwmachines. Bij elke machine staat een chauffeur en een student van het Zone College klaar om de leerlingen te informeren.
De schudder van de firma Westerveld rijdt op een smalle weg. Twee kinderen op fietsen van Hengeveld Bikecenter rijden voor de tractor uit en ervaren dat op tijd afstappen en duidelijk zichtbaar opstellen in de berm de beste optie is.
Hierna is de kieper van de firma Wildenbeest aan de beurt. Kinderen lopen om de kiepcombinatie heen. Anderen gaan op de bestuurdersstoel zitten en ervaren wat de bestuurder wel, maar vooral wat hij niet ziet.
Een paar meter verderop staat de vijfwielige mestinjecteur van Te Bokkel te ronken. Het naar de cabine klimmen is voor elke leerling een uitdaging. Eenmaal boven kunnen ze genieten van het uitzicht maar ontdekken ze ook dat het zicht dichtbij het voertuig beperkt wordt door zogenaamde dode hoeken.
Daarna volgt een ritje op de tractor van CWV Barlo. Hierachter is een indrukwekkende ploeg gemonteerd. Het wordt al snel duidelijk dat de ploeg bij het draaien gevaarlijk uitzwenkt. Een plastic pop is steevast de pineut en wordt met een forse klap omver geslagen door de ploeg.
Met veel praktische indrukken lopen de kinderen met hun begeleiders terug naar het leslokaal waar de ochtend wordt geëvalueerd. De 27 leerlingen van ’t Möllenveld pakken hierna het dagelijkse lesprogramma op, de beurt is nu aan de 35 leerlingen van basisschool De Höve.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit