Landbouwvoertuig is net zo breed als de weg. Foto: PR
Landbouwvoertuig is net zo breed als de weg. Foto: PR PR

Verkeersles ‘Veilig met (land)bouwverkeer’

Onderwijs

LINTELO - Op vrijdagochtend 4 november werd de kern van Lintelo al vroeg opgeschrikt door het zware geluid van landbouwmachines. Drie voertuigen namen resoluut bezit van de parkeerplaats voor de basisschool De Klimop, een vierde blokkeerde de doorgang op de Schooldijk. 

Dit keer echter geen protesterende boeren, maar loonwerkbedrijven die belangeloos hun medewerking verleenden aan ‘Veilig met (land)bouwverkeer’. Een lesprogramma van brancheorganisatie Cumela dat wordt aangeboden door VVN-Aalten.
De groepen 7 en 8 van basisschool De Klimop beten de spits af met een korte theorieles. Wilfried Langeslag vertelde boeiend over het gevaar van dode hoeken, uitzwenkende voertuigen en de forse afmetingen van de huidige (land)bouwmachines. Hierna gingen de kinderen in vier groepjes langs de opgestelde landbouwmachines. Bij elke machine stond een chauffeur en een student van het Zone.college klaar om de leerlingen op te vangen.
De schudder van de firma Mateman werd vakkundig opgemeten met een meetlint, al snel kwamen de kinderen er achter dat de breedte van het voertuig net zo breed was als de weg. Op fietsen van Harm Takke reden de leerlingen voor de tractor uit en ervaarden ze dat op tijd afstappen en duidelijk zichtbaar opstellen in de berm de beste optie was.
Hierna was de kieper van de firma Wildenbeest aan de beurt. Een kind croste met een trapskelter om de kiepcombinatie heen. Anderen konden op de bestuurdersstoel gaan zitten en ervaren wat de bestuurder wel, maar vooral wat hij niet zag.
Een paar meter verderop stond een giga mestinjecteur van CWV Barlo te ronken. Het naar de cabine klimmen was voor elke leerling een uitdaging. Eenmaal boven konden ze genieten van het uitzicht maar ontdekten ze ook dat het ‘zicht’ dichtbij het voertuig beperkt was door zogenaamde dode hoeken.
Daarna volgde een ritje op de tractor van de firma Westerveld. Hierachter was een indrukwekkende ploeg gemonteerd. Het werd al gauw duidelijk dat de ploeg bij het draaien gevaarlijk uitzwenkte. Een plastic pop was steevast de pineut en werd met een forse klap omver geslagen door de ploeg.
Met veel praktische indrukken liepen de kinderen met hun begeleiders terug naar het leslokaal waar de ochtend werd geëvalueerd. De 23 leerlingen van De Klimop pakten hierna het dagelijkse lesprogramma op, de beurt was nu aan de 20 leerlingen van basisschool ‘t Warmelinck.

Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit