High Five project feestelijk gelanceerd bij IKC Triangel Laag. Foto: Karin Stronks
High Five project feestelijk gelanceerd bij IKC Triangel Laag. Foto: Karin Stronks

High Five project gelanceerd bij Triangel Laag

Onderwijs

AALTEN – Samen met de kinderen van de groepen 3, 4 en 5 van Triangel Laag is op feestelijke wijze het project High Five gelanceerd. Het project, overgewaaid uit België, stimuleert kinderen om zelf lopend of op de fiets naar school te gaan, in weer en wind. “Duurzaam, veilig en gezond naar school”, spreekt wethouder Hans te Lindert.

Door Karin Stronks

Een vrolijke mascotte danst samen met de leerlingen om het begin van High Five te vieren. In het midden van het schoolplein staat een paal met een geel bord eraan. “Deze High Five palen, ‘fives’, staan op strategische plekken. Onder andere op vier locaties waar voldoende parkeergelegenheid is. Hier kunnen ouders/verzorgers de scholieren veilig afzetten. Vandaar kunnen leerlingen, al dan niet begeleid door ouders of verzorgers, hun weg vervolgen naar school.” Aan het woord is Geert Hebbink, directeur van IKC Triangel Laag. 

Leerlingen van de groepen 4, 5 en 6 krijgen een ‘slim bandje’, een NFC bandje. Tijdens het ‘trappen of stappen’ naar school kunnen zij het bandje bij de ‘fives’ scannen en zo muntjes verdienen. De muntjes kunnen ingeruild worden voor beloningen of benut om verkeersspelletjes te doen in een app. “High Five stimuleert zo op een positieve manier dat leerlingen duurzaam, veilig en gezond naar school gaan”, geeft wethouder Hans te Lindert aan. 

De High Five mascotte danst en springt, de kinderen doen vrolijk mee op stimulerende muziek. Ze beloven dat zij zo vaak mogelijk naar school gaan lopen of fietsen. “Als veel kinderen met de auto worden gebracht levert dat drukte en soms risicovolle situaties op in de woonwijk bij school. Bovendien is het belangrijk dat jonge scholieren leren om deel te nemen aan het verkeer. Ten slotte zijn fietsen en lopen een duurzame manier om naar school te gaan. En de kinderen komen in beweging, dat is gezond! Daarom lanceren wij ook in Nederland het High Five initiatief”, vertelt projectleider Authier Decryse. 

Triangel Laag is één van de vijf scholen in Nederland die meedoen met het High Five project. Op een basisschool in Nijmegen is het project gestart, eind september volgen nog drie scholen in Arnhem. “We hopen dat nog meer basisscholen hun vinger zullen opsteken en mee gaan doen met het project”, aldus wethouder Hans te Lindert. High Five wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland en de gemeente Aalten. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit