Boerengolf op de greens van Kaasboerderij Weenink, een van de succesvolle activiteiten van Taalteam Achterhoek. Foto: archief Achterhoek Nieuws

Boerengolf op de greens van Kaasboerderij Weenink, een van de succesvolle activiteiten van Taalteam Achterhoek. Foto: archief Achterhoek Nieuws

Taalteam Achterhoek stopt met activiteiten voor laaggeletterden

Onderwijs

OOST GELRE - Na vijf jaar activiteiten voor laaggeletterden georganiseerd te hebben, komt er een einde aan het Taalteam van stichting Lezen Werkt. De organisatie die tot doel had laaggeletterden met elkaar en anderen te verbinden, ziet dat er in de regio voldoende divers en passend aanbod is voor de doelgroep en besloot daarom haar activiteiten te staken. De overgebleven gelden krijgen in overleg met de gemeente een andere bestemming.

Door Annekée Cuppers

Het Taalteam Achterhoek werd opgericht in 2016 en organiseerde succesvolle evenementen in de regio zoals Boerengolf en excursies in de omgeving. Secretaris Alex Hulzink vertelt: “In 2009 is de stichting Lezen Werkt opgericht door Ellen Bakker. Vanuit deze stichting ontstond het Taalcafé, een initiatief dat zich met name richt op taalonderwijs aan laaggeletterden en nieuwkomers. In een later stadium kwam daar het Taalteam bij, op initiatief van onder ander Ellen Bakker en Margret Klein Holkenborg. Met het Taalteam richtten we ons vooral op evenementen waarmee we mensen met elkaar wilden verbinden.” Hoewel het Taalteam een aantal succesvolle evenementen van de grond weet te krijgen, lukt het de organisatie niet om hier een goed vervolg aan te geven. “Het Taalteam is een mooi initiatief maar vanwege de grote verschillen tussen de deelnemers die varieerden van analfabeten tot mensen met psychische problemen, en het feit dat het werken met vrijwilligers een andere aanpak vereist dan het werken met professionele hulpverleners, kwamen andere doelstellingen niet goed van de grond. De coronatijd maakte goed overleg hierover binnen het bestuur erg lastig en aangezien er inmiddels de nodige overlap was ontstaan met andere initiatieven zoals het Taalcafé, de Dorps- en Stadskamer en de BIJwei, is besloten het Taalteam op te heffen.”

Goede bestemming
Alex geeft aan dat het bestuur het jammer vindt dat de stichting op deze manier gaat stoppen. “Laaggeletterdheid lijkt de laatste tijd te zijn verworden tot een term waarmee beleidsmakers politiek goede sier maken maar het is een maatschappelijk probleem dat serieus aandacht verdient. Onder laaggeletterdheid verstaan we niet alleen analfabetisme maar ook mensen die slecht kunnen rekenen of niet met de digitale hulpmiddelen om kunnen gaan, vallen onder deze doelgroep. De overgebleven gelden die het Taalteam nog in kas heeft, zo’n 20.000 euro, zullen in overleg met de gemeente, dan ook verdeeld worden over soortgelijke initiatieven in de regio. Het belangrijkste is dat de gelden besteed worden aan de doelgroep, een simpele koffie-inloop kan bijvoorbeeld al heel waardevol zijn”, besluit Alex.

Het Taalteam Achterhoek ontving voor haar activiteiten subsidie van Provincie Gelderland en de gemeenten Aalten, Winterswijk en Oost Gelre.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant