Katharina Nobel (rechts) en Moniek Vroon. Foto: Marijke Verschoor-Boele
Katharina Nobel (rechts) en Moniek Vroon. Foto: Marijke Verschoor-Boele

Openbare Basisschool de Slinger gaat schoolplein ‘vergroenen’

Onderwijs

AALTEN - De oudercommissie van OBS de Slinger heeft grootse plannen voor het ‘vergroenen’ van het schoolplein. “We hebben nog minimaal 3000 euro nodig en dan kunnen we aan de gang”, vertelt Moniek Vroon. Zij is samen met Katharina Nobel initiatiefnemer van dit project van de oudercommissie. “De laatste jaren gaan steeds meer scholen over tot vergroening van het schoolplein”, zegt Katharina Nobel, “Buitenonderwijs, welzijn, het prikkelen van de zintuigen van kinderen en het zorgen van biodiversiteit; dát willen wij met ons plan voor het ‘vergroenen’ van het schoolplein creëren.”

Door Marijke Verschoor-Boele

Een groen schoolplein
“Tuin- en landschapsarchitect Guido Baten heeft het ontwerp gemaakt. Zo komt er op het kleuterplein een waterpunt. Er komen plantenvakken, een voetbalplein en een avonturenpad. Het plan omvat een zogenaamde Regenboog ’Slinger’ waarbij de kinderen al springend van het ene cijfer naar het andere cijfer kunnen gaan. Om klassen te splitsen komt er een buitenleslocatie met een klein podium waar ook openingen en voorstellingen gehouden kunnen worden. De zijkant van de tuin wordt een makkelijk te onderhouden pluktuin voor de kinderen. Materialen worden bij dit plan zoveel mogelijk hergebruikt”, legt Moniek uit, terwijl ze het ontwerp op haar tablet laat zien.

De oudercommissie had dit plan klaar en wilde daarvoor bij de provincie subsidie aanvragen. Dat is helaas niet gelukt. Katharina en Moniek zijn niet bij de pakken neer gaan zitten, maar kwamen met initiatieven om de ontbrekende financiering rond te krijgen. Ze hebben daarvoor drie acties bedacht.

Flessenactie bij de Jumbo
“We zijn erg blij dat de Jumbo ons wil helpen. Bij het inleveren van je lege flessen bij de Jumbo kun je ook op de doneerknop drukken. Het statiegeld komt dan ten goede aan ons nieuwe schoolplein. Deze actie loopt nog tot eind maart”, vertelt Moniek.

Voorjaarsmarkt op 19 februari
Op zaterdag 19 februari wordt bij OBS de Slinger van 13.00 tot 17.00 uur een voorjaarsmarkt op het schoolplein gehouden. De markt is niet alleen voor ouders en kinderen van de school, maar voor iedereen uit Aalten toegankelijk. “Natuurlijk houden we ons aan de regels betreffende corona. Dit betekent dat we bij toegang de QR/code scannen en dat het dragen van een mondkapje verplicht is. We gaan koffie met gebak verkopen en heerlijke warme chocolademelk. Het gebak zal zelfgebakken zijn. We denken aan appeltaart, cheesecake en mon chou taart, dus voor elk wat wils. Verder verkopen we zelfgemaakte vogelhuisjes, insectenhotels en eieren. Ook zal er een kraampje met voorjaarsbloeiers, zoals tulpen, zijn. Een imker heeft zojuist toegezegd om te komen met een stand waarin hij verse eigengemaakte honing verkoopt”, vertellen de dames. “Voor de kinderen is er van alles te doen. Er is een springkussen en we hebben ‘levende knuffeldieren’. Ook komt er een grabbelton met leuke kleine cadeautjes. In het fietsenhok hebben we voor de kinderen een rommelmarkt waar ze speelgoed, wat ze niet meer leuk vinden, kunnen verkopen.” Moniek merkt op: “Het is niet mogelijk om te pinnen, dus alleen contant betalen op de rommelmarkt.” Katharina vult lachend aan: “Regen is ook geen probleem, een grote partytent zorgt voor beschutting en als de mensen een lekker stukje gebak voor de zondag mee naar huis willen nemen, ook dat kan want we zorgen voor papier en zakjes.”

Meel actie
In maart volgt ook nog een grote meel actie. Kinderen gaan dan ambachtelijk pannenkoekenmeel van de molen verkopen.

Drie fases
“We hebben niet alleen drie acties bedacht, maar we gaan het veranderen van ons schoolplein ook in drie fases realiseren. Gestart wordt met het kleuterplein, daarna volgt de rest van het schoolplein en als laatste volgt de zijkant van het schoolplein waar we met de kinderen een zogenaamde pluktuin willen realiseren. Onze hovenier wordt hierbij ondersteund door ouders. Verder willen we zoveel mogelijk materialen hergebruiken. Het is ook de bedoeling dat we de kinderen erbij betrekken. Het plan is om voor de zomervakantie klaar te zijn, zodat de kinderen, met een nieuw schoolplein een nieuw schooljaar kunnen starten”, aldus Moniek.

De dames besluiten met het volgende: “Vrijwilligers die willen helpen met het ‘vergroenen’ van het schoolplein of iedereen die een donatie wil doen, kunnen een mail sturen naar or.deSlinger@gmail.com“ 

Moniek Vroon (rechts) en Katharina Nobel. Foto: Marijke Verschoor-Boele

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant