De kinderen en de wethouder zijn druk met het planten van een boom. Foto: Jos Wessels
De kinderen en de wethouder zijn druk met het planten van een boom. Foto: Jos Wessels Jos Wessels

Boomfeestdag met obs De Slinger

Natuur

AALTEN - Eerst moest Boomfeestdag worden uitgesteld vanwege het slechte weer. De herkansing was op woensdag 29 november, maar toen lag er een laagje sneeuw. Maar dat was geen belemmering voor de leerlingen van de openbare basisschool De Slinger. Gewapend met eigen schoppen en hamers en met de laarzen aan, togen zij naar de Wikkerinkweg om samen met wethouder Erik Groters een negental haagbeuken te planten.

Door Jos Wessels

De 33 leerlingen van groep 7 en 8 hadden Boomfeestdag al in de klas voorbereid. Juf Tamara Brockötter had hen het nodige verteld waarom bomen zo belangrijk zo voor onze gezondheid en voor het klimaat. De leerlingen hadden al een insectenhotel gekregen van de gemeente Aalten. Alle kinderen van de school kregen een appel.
Maar op 15 november ging het bomenplanten niet door. Oorzaak: langdurig regen, zoals zo vaak in de maand november. Sterker nog: het beoogde terrein aan de Hessenweg kan voorlopig niet beplant worden, want het is te drassig.
Maar nieuwe ronde, nieuwe kansen. Op 29 november stonden de klas en de juf met de fiets op het terrein van Gemeentewerken aan de Derde Broekdijk. Daar werden zij opgewacht door medewerkers van de afdeling Groen en de wethouder. Erik Groters liet de kinderen raden hoeveel bomen er zijn in de gemeente. Een miljoen, riep iemand, maar dat is echt te veel. In de gemeente Aalten staan 45.000 bomen langs wegen en in parken. Daar bovenop komen dan de vele bomen in de bossen.

Wikkerinkweg
Aan de Wikkerinkweg heeft de gemeente vorig jaar een perceel aangeplant met bomen en struiken. Men vindt er beuk, haagbeuk, linde, hazelaar, viburnum, den, populier, meidoorn en sleedoorn. De aanplant wordt voltooid met negen grote haagbeuken langs de Wikkerinkweg.
Bij aankomst staan de bomen al keurig in het plantgat. Met vereende krachten gooien de kinderen en de wethouder de gaten dicht. De kluiten aarde vliegen door de lucht. Daarna mogen de kinderen de banden om de palen bevestigen en met enkele spijkers vastslaan.
En dan is er tijd voor ontspanning: een versnapering in de kantine van de gemeente. Tevoren heeft de wethouder nog verteld hoe trots je kunt zijn als je later langs de Wikkerinkweg fietst. ‘Die grote boom daar, die heb ik nog geplant!’ zeg je dan tegen je kinderen.

Fietsen in het gelid in een besneeuwd landschap. Foto: Jos Wessels

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant