Luchtfoto van De Ahof met op de voorgrond de bijenstal. Foto: Abe Maaijen
Luchtfoto van De Ahof met op de voorgrond de bijenstal. Foto: Abe Maaijen

Bijenvereniging 108 jaar en springlevend

Natuur

AALTEN - Nergens wordt zoveel over de bloemetjes en de bijtjes gesproken als bij de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) afdeling Aalten. De vereniging is al oud, in 1915 opgericht. Juist de laatste jaren trekt de club steeds meer jongeren en vrouwen aan. Natuur en natuurbeleving staan volop in de belangstelling. In gesprek met voorzitter Gerard te Hennepe, secretaris Dorien te Bokkel, penningmeester Wim Westerveld en bestuurslid Hellen Krooshof.

Door Jos Wessels

Snelcursus bijenteelt
Wie met bijenhouders praat, krijgt een snelcursus bijenteelt. Wist u dat een bijenkast in de zomer 50.000 bijen telt en in de winter 5.000 tot 10.000? Dat het overgrote deel werkbijen zijn die al na zes weken het loodje leggen? Dat er een klein aantal darren (mannetjes) is en één koningin? De koningin leeft ongeveer vier jaar en wordt slechts eenmaal in haar leven bevrucht tijdens de bruidsvlucht. Zo’n tien tot vijftien darren bevruchten haar en sterven dan vervolgens. De koningin heeft dan genoeg om jarenlang in de broedperiode dagelijks 1200 tot 1500 eitjes te leggen, de werkbijen moeten immers vervangen worden. In de winterperiode sterven de bijen niet, maar leven in de kast in een soort tros. Vanaf augustus bereiden de bijen zich voor op de winter, want daarna halen ze niet veel stuifmeel en nectar (honing) meer op. Van de nectar maken de bijen honing, bedoeld als wintervoorraad. Dé grote leverancier van honing is hier de lindeboom. Een goede boom levert meer honing dan een hectare bloemen. De imker vervangt de honing in de kast door ingedikt suiker. Benaderen van bijen moet je nooit doen als onweer dreigt, want dan zijn die beestjes zeer agressief. De imker pakt zich in, in een speciaal pak; hij gebruikt een waterverstuiver of rookt een pijp om de bijen rustig te houden.

Bedreigingen
Zijn er tegenwoordig minder bijen dan vroeger? Hierover zijn de meningen verdeeld. Wél zijn er minder insecten. Verder hangt veel af van welk soort zomer het is. Twee grote bedreigers zijn de varroamijt (een parasiet die eitjes legt in het broed, te vergelijken hoe een teek leeft en ziektes overbrengt bij kat en hond.) en de Aziatische hoornaar die bijen eet.

Bijenclub en educatie
Bijen houden leer je in de vereniging, want ervaring is hier zeer belangrijk. De praktijk is altijd weer anders. “Wij gebruiken een leerboekje, maar de bijen kennen ons boekje niet,” grapt Gerard te Hennepe. Nieuwe leden leren het vak in de imkercursus en de studieclub. Verder is er de cursus bijenkorven vlechten. Een bijenkorf wordt in de praktijk vooral gebruikt om een bijenvolk te scheppen of te vangen.
De club bestaat dus 108 jaar. Bij het 100-jarig bestaan werd een boek uitgebracht: 100 jaar in de bij-gewerkt dat nog steeds te koop is. De vereniging timmert veel aan de weg, zoals op Aaltendagen en open dagen op De Ahof. Heel trots is men op de bijenstal op De Ahof (foto) die in 2017 werd gerealiseerd. Daar wordt voorlichting gegeven, onder meer aan schoolklassen. Kinderen vinden bijenteelt zeer interessant. Het goede natuurwerk wordt op diverse wijzen gesponsord. Trots is men op de grote bijdrage van de Rabo Clubactie. Ook wordt samengewerkt met Figulus en Estinea. De Aaltense afdeling werkt samen met verenigingen in de buurt en is ook lid van de landelijke NBV. Een prominent lid was oud-burgemeester Bert Berghoef. Hij was ook een tijd landelijk voorzitter en als zodanig was hij eens te zien op SBS-6 in het programma Wie van de drie?

Meer informatie
Wie meer wil weten van de Aaltense NBV logt in op www.bijenhouders.nl. Scroll dan helemaal naar beneden naar Lokale verenigingen. Er verschijnt een landkaartje en klik op Aalten. Contact zoeken kan via nbvaalten@gmail.com.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit