Boven: Paul Diersen en Stef Woestenenk. Onder: Thomas Meeuwis en Mike Visser. Foto: PR

Boven: Paul Diersen en Stef Woestenenk. Onder: Thomas Meeuwis en Mike Visser. Foto: PR

‘Beatles muziek zit zó ingenieus in elkaar’

Muziek

AALTEN/ULFT - Vrijdag 8 maart brengt The Early Beatles Undercover in DRU Poppodium in Ulft een ode aan de vroege liedjes van de legendarische band uit Liverpool. Met twee gitaren, basgitaar, drums en natuurlijk die kenmerkende meerstemmige zang. “Het is de som der delen die die band zo sterk heeft gemaakt.”

Door Hans Hissink

Als je een Beatles coverband begint, dan kan het niet anders dat je iets hebt met deze band. “Jazeker, anders zou je er niet zo’n plezier in hebben en met dat idee komen,” vertelt Mike Visser. De drummer, oorspronkelijk afkomstig uit Bredevoort, vormt samen met muzikanten Stef Woestenenk (gitaar, zang), Paul Diersen (gitaar, zang) en Thomas Meeuwis (bas, zang) The Early Beatles Undercover.
“Het is mij met de paplepel ingegoten. Mijn vader draaide heel veel muziek uit de jaren 50 en 60 en had allemaal muziekbanden waar nummers van The Beatles opstonden. Toen ik 11 was, kreeg ik mijn eerste drumstel en probeerde ik al die liedjes mee te spelen,” legt Visser uit. Voor Stef Woestenenk uit Vorden lag dat net even anders. “Voor mijn spreekbeurt in groep 8 kreeg ik een 8,5 en dat ging over The Beatles. Met mijn gitaar speelde ik een liedje, had ik boeken van de bibliotheek en een LP van huis meegenomen.”
Bij Aaltenaar Paul Diersen is het nog weer anders gegaan. “Nummers als ‘Hey Jude’ zitten in de canon van de popmuziek, die ken ik van kinds af aan. Maar ik ben er later pas echt ingedoken door boeken te kopen en te luisteren hoe ze de muziek gemaakt hebben. Je komt er dan achter hoe ontzettend ingenieus het in elkaar zit, óók die oude liedjes. Het is natuurlijk in die zin ook gewoon een beetje het jaar nul van de popmuziek.”

Idee
Het was de Zwarte Cross waar Mike en Stef elkaar tegenkwamen en het idee van de vroege Beatles ontstond. “Als Mike iets over The Beatles hoort, zegt hij meteen ja”, zegt Stef. “Maar ik had me nog helemaal niet beseft hoeveel werk het zou zijn. Omdat wij met z’n drieën de band Four Eyed Faces vormen, hebben we veel contact met Paul. We weten van elkaar dat we Beatles liefhebbers zijn. Paul vond het ook een goed plan. Daarna kwam er een vierde bandlid, Thomas Meeuwis. Hij heeft echt die Paul McCartney-stem. Bij De Hip in Deventer, bekend van de Undercover-sessies, waren ze gelijk enthousiast en toen zaten we er min of meer aan vast.”

De voorbereidingen konden beginnen. “Dan ga je alle vier luisteren naar die periode. We wilden in ieder geval het enige optreden van The Beatles in Nederland integraal spelen. Dat was op 6 juni 1964 in veilinghal Op Hoop van Zegen in Blokker. Zo zijn we al puzzelend tot een setlist gekomen met liedjes die we allemaal leuk vinden en thuis zijn gaan voorbereiden. Als je dan voor de eerste keer bij elkaar komt is het best even spannend om te kijken hoe dat loopt. Dan is het toch wel heel gaaf als je dan de eerste keer die nummers met z’n vieren speelt,” legt Mike uit.

Er worden ruim 30 nummers gespeeld omdat ze zo kort zijn. Dat is hard werken tijdens een optreden. “Je bent constant bezig. Gitaren wisselen, mondharmonica erbij. Bij het ene nummer ben je John Lennon, bij het andere George Harrison. Wel heel leuk hoor,” aldus Stef. “Ik heb nieuwe akkoorden geleerd waarvan ik niet wist dat ze bestonden,” verklapt Paul.
“Het is vooral de som der delen die de band zo sterk heeft gemaakt”, vervolgt Stef. “En niet alleen door een hele goede zanger met een leuk bandje daarachter, maar ze zijn alle vier echt enorm eigenzinnig en karaktervol. Wij zijn dat ook, maar niet zo goed als The Beatles. Daar wil ik heel ver van weg blijven. We hadden wel gelijk iets van ‘als we dit met z’n vieren gaan doen, dan moet dat best wel goed komen’.”

Bijzonder optreden
En het kwam goed. The Shack in Oude Meer, De Hip in Deventer en De Cactus in Hengelo hebben al kennis kunnen maken met The Early Beatles Undercover. Nu is dus de DRU aan de beurt. Dat wordt een bijzonder optreden met beelden van de originele Beatles op de achtergrond en een mooie lichtshow. Het brengt de bezoekers weer helemaal terug naar de jaren 60.

Vrijdag 8 maart begint het optreden om 20.30 uur. Tickets kosten 15 euro en zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via de website van de DRU en uiteraard bij de DRU zelf.


dru-industriepark.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant