Suzan & Freek tijdens de livepresentatie van het nieuwe album in Theater Carré Amsterdam.

Suzan & Freek tijdens de livepresentatie van het nieuwe album in Theater Carré Amsterdam.

EvaCaptures

Nieuwe cd/lp Suzan & Freek - ‘Iemand van vroeger’; nog steeds vernieuwend, maar niets veranderd

Muziek

HARREVELD/ZIEUWENT - Met de hits ‘Kwijt’, ‘Slapeloosheid’, ‘Nooit meer regen’, ‘Honderd keer’ en de huidige top 10 hit ‘Vas-y (Ga maar)’, samen met Claude, lijkt het nieuwe album een heuse ‘best of’ maar ook met de 6 nieuwe liedjes als geheel is ‘Iemand van vroeger’ een meer dan ‘best tof’ album. Op het album naast de vrolijke en blij makende songs ook kleine en hierdoor ook weer grootse liedjes, zoals de titelsong van het album maar ook het met grootmeester Daniël Lohues geschreven ‘Andersom net zo’. Ze zijn hot, iedereen wil ze aan tafel in tv-shows. Als ze vrijdagavond in de NPO-studio zitten om zich op te maken voor een live-optreden bij Khalid & Sophie hebben we als bescheiden maar toch grootste Achterhoekse medium contact met ze en dwalen ze zelf weer even af het Stadsgrachtenfestival Harreveld en het haardvuur in huize Stortelder in Zieuwent.

Door Henri Walterbos

Waarin onderscheidt dit album zich ten opzichte van de vorige albums?

Freek: “We zijn weer in een nieuwe fase van ons leven beland, en ik denk dat we qua sound weer een iets breder kleurenpalet hebben gebruikt op dit album. Synthesizers bij ‘Slapeloosheid’ en ‘Nooit Meer Regen’, maar ook weer zoals vanouds klein met ‘Andersom Net Zo’ en ‘Iemand Van Vroeger’ zoals we ooit begonnen. We zijn natuurlijk weer 2 jaar verder na ons vorige album, dus vanzelfsprekend ook weer een stukje volwassener, ook qua sound.”

Waarom deze titel? 

Freek: “We zijn inmiddels al de helft van onze levens samen, en we zijn elkaars ‘iemand van vroeger’. Opeens zijn we op een leeftijd gekomen dat je op een reünie van groep 8 van de basisschool staat en denkt: dit was toch niet echt achttien (18!) jaar geleden? We vinden het leuk om onze albums een titel te geven die past bij de fase waar we in zitten. Dat was ook zo bij ‘Gedeeld Door Ons’ en ‘Dromen In Kleur’, en nu dus ook bij ‘Iemand van vroeger’, voor ons de rode draad in het album.”

Welke ‘iemand van vroeger’ is voor jullie belangrijk geweest in waar jullie nu staan en waarom?

Freek: “Voor ons allebei zijn dat onze ouders, die ons muzikaal hebben opgevoed. Bij Suzan was er vroeger altijd muziek te horen in de serre. Op zondag bij het haardvuur mocht iedereen om de beurt een nummer opzetten. Heerlijke herinneringen zijn dat.” Suzan: “Bij Freek begon dat al vroeg met de harmonie in Harreveld, op maandagavond met het hele gezin op de fiets naar het dorpshuis met alle instrumenten. Die trombone werd overigens al snel ingeruild voor de gitaar, haha.” “Toen ik de Harreveldse band ‘Busted’, die ooit een hit scoorde met ‘Blah Blah Blah’, zag op het Stadsgrachtenfestival in Harreveld was ik verkocht: dat wilde ik ook!,” weet Freek nog goed.

De hoes en jullie kledingkeuze is bij ‘Iemand van vroeger’ uitgesprokener’ dan bij voorgaande albums. Een bewuste keuze of staat dit ergens voor? 

Freek: “We vonden het leuk om voor het album, wat toch iets groots is, eens een keer buiten de comfortzone te gaan, met daarin ook een knipoog naar waar we vandaan komen.”

Op ‘Dromen in kleur’ staan enkele liedjes met persoonlijke tintjes in liedjes zoals ‘Lichtje branden’ en ‘Tenminste geleefd’. Ook op dit album en zo ja, waar verwijst het naar?

Freek: “Zeker! ‘Iemand van vroeger’, spreekt voor zich. Ook ‘Andersom Net Zo’ is een persoonlijk liedje, dat we hebben geschreven met Daniël Lohues. We hadden een heel mooi gesprek in de studio, over ouder worden en over de band die je met je ouders hebt. Die band verandert, naarmate je ouder wordt. Vroeger zorgden je ouders echt voor je, nu wordt dat meer gelijkwaardiger en maak je je soms zorgen; gaat het goed met ze? We komen allebei uit een heel fijn nest, waar de deur nog altijd voor ons open staat, maar waar de waardering voor elkaar niet elke dag bij het ontbijt hardop wordt uitgesproken. Dat zal wel iets Achterhoeks zijn,” lacht Freek. “Dat vonden we een mooie basis voor het liedje: het is andersom net zo.”

Wat is jullie meest persoonlijke/bijzondere nummer op dit album?

Suzan: “Dat zijn er twee: ‘Vas-y (Ga Maar)’ met Claude, omdat we heel graag een tweetalig duet wilden opnemen en enorm fan van hem zijn. Dat we samen dit nummer hebben opgenomen vinden we helemaal te gek! Daarnaast is ‘Andersom Net Zo’ voor ons bijzonder.”

Hoe kijken jullie naar jullie eigen ontwikkeling en de gemaakte stappen, als je terugkijkt? Van ooit Marianum LIVE, jullie eerste optreden als Suzan & Freek op de Twee Bruggen Winterswijk, op een bruiloft bij Welgelegen aan de Grolse gracht, tot en met inmiddels een eigen Netflix-docu, Hoofdpodium Zwarte Cross, in november 4 uitverkochte concerten in de Ziggodome, etc? 

Freek: “Als je het zo opsomt is dat inderdaad een heel mooi lijstje om zo te horen! Het is allemaal niet in 1 week gebeurd dus we genieten er met volle teugen van. We hebben ook geen einddoel, zowel bij het uitbrengen van onze muziek als bij optredens is het credo: we moeten het zelf gewoon leuk vinden. En als een festivalweide of theaterzaal elk liedje uit volle borst meezingt kost het niet veel moeite om fris en scherp te blijven, dat is genieten! We willen dit graag zo lang mogelijk vol blijven houden en hopen een mooie duurzame lange carrière te hebben, net zoals artiesten als Guus Meeuwis en BLØF.”

Jullie status reikt inmiddels zelfs tot in de tekst opgenomen te worden van ‘Altijd onderweg’, de nieuwe hit van Miss Montreal? ‘Suzan & Freek op de radio...’ Bijzonder.

Freek: “Ja, hoe leuk is dat! Sanne stuurde ons een filmpje vanuit de studio, en we dachten eerst dat ze een grap maakte. Erg leuk en een hele eer natuurlijk.”

Hoe ervoeren jullie de cd-presentatie van het album in Carré Amsterdam? 

Freek: “Het was heel bijzonder om dit album donderdagavond live te kunnen primeuren in Koninklijk Theater Carré. We zijn gewend dat mensen onze liedjes hardop meezingen bij optredens, en daarom was het extra leuk om deze nieuwe liedjes te spelen voor een zaal vol mensen die het allemaal voor het eerst hoorden. Carré was muisstil, en mensen stonden er echt voor open om de nieuwe nummers te ontvangen. Het was voor ons een full-circle moment, het schrijven van de songs, ze opnemen in de studio, en ze voor het eerst live mogen spelen.”

Suzan & Freek; Nog steeds kunnen ze een ieders buurmeisje en buurjongen zijn. Puur, echt, oprecht, en je voelt dat ze nog steeds hetzelfde zijn als in het fietsenhok van het Marianum in Groenlo en Lichtenvoorde, jong en verliefd struinend door hun eigen Harreveld en Zieuwent, en tegen iedereen ‘moi’ zeggen. Holl’n zo!

Link naar het album op Spotify

https://open.spotify.com/album/1AiSzH7IpBmv9O9Y6oObXc?si=dyTGts2USkiXcOdUzqwVWA

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit