Op de foto vlnr Ricardo te Kolske (gitaar), Jesper Heusinkveld (gitaar), Tije Knipping (gitaar), Han Hofs (drums), Meindert Bussink (gitaar, toetsen, zang), Robert Schell (gitaar) en Dinant Duenk (zang). Niet op de foto Raymond Grevink (bas) en Bram Wenderich (zang).
Op de foto vlnr Ricardo te Kolske (gitaar), Jesper Heusinkveld (gitaar), Tije Knipping (gitaar), Han Hofs (drums), Meindert Bussink (gitaar, toetsen, zang), Robert Schell (gitaar) en Dinant Duenk (zang). Niet op de foto Raymond Grevink (bas) en Bram Wenderich (zang). Foto PR

Tien jaar roulatieformatie Hooked

Muziek

AALTEN/ VARSSEVELD/ ZUTPHEN - In de afgelopen jaren trad roulatieformatie Hooked door Corona en privéomstandigheden minder op, maar achter de schermen worden langzaam in de avonduren nieuwe plannen uitgebroed. Al tien jaar verbindt de in Varsseveld getogen en in Zutphen wonende gitarist en songwriter Meindert Bussink met zijn band Hooked Achterhoekse ‘jonge hunde en ervaren rotten’ met eenmalige muzikale avonturen. 

Focus verschuift naar roulatiecreatie

Als voormalig conservatoriumdocent en selectiecommissielid van de Popronde, heeft Bussink altijd oog voor aanstormend talent: ‘De zestienjarige Tije Knipping uit Doetinchem, ja het broertje van Wies, zal op 2 september onder meer het podium delen met vocaalkanon Dinant Duenk’.

Met Behind the Corner bracht ik de popcultuur in kaart, met Hooked individuele muzikanten


Meer dan 300 muzikanten

Hooked is begin 2013 ontstaan als huisband van de maandelijkse Behind the Corner avonden in de Radstake, waar diverse muzikanten de avond afsloten met telkens unieke samenstellingen: “Met Behind the Corner bracht ik de Achterhoekse popcultuur in kaart, met Hooked de individuele Achterhoekse muzikanten. Ieder optreden staat een andere muzikant, band of genre centraal met de kenmerkende titel Hooked on… Pink Floyd, on Grohl, on ABBA, on Slash, on Soul, on Southern Rock, on 90’s Rock, on Metal, on Dream Theater.”

In de afgelopen tien jaar speelde de bandleider al met zo’n 300 verschillende muzikanten. Ervaren rotten zoals Bert Heerink, Ferdi Joly, Hans Keuper en Dick Kemper deelden het podium met muzikanten van een nieuwe generatie zoals Vedran Mircetic, Bauke Bakker of Evert Zeevalkink. 

Hoogtepunten waren onder meer de lustrum show met 88 muzikanten en 44 nummers in de DRU en het optreden voor 12.000 man op het hoofdpodium van Huntenpop met een gecrowdsourced koor.

Van roulatieformatie naar roulatiecreatie

In 2018 vierde Hooked zijn eerste lustrum met een nieuw hoofdstuk van eigen werk met de LP Around the Corner. Met Hooked on Record werden 4 composities van Bussink opgenomen met 4 verschillende Achterhoekse formaties, in 4 Achterhoekse studio’s. 

Bij dit tweede lustrum staat een nieuw hoofdstuk van eigen werk op stapel. Achter de schermen is Bussink bezig met het schrijven en opnemen van nieuwe nummers in zijn Zutphense New Moon Studio: “Door met elkaar eigen nummers te maken en op te nemen, ontstaan waardevolle verbindingen tussen zowel jonge als ervaren Achterhoekse muzikanten en worden artistieke ontwikkelingen verrijkt”.

Hij ziet het als een dankbare taak om kennis, ervaringen en netwerken uit te kunnen wisselen: “We moeten alleen nog wel even wachten tot de eerste nieuwe nummers uitkomen, maar we gaan volgende week eerst bij LSA nog een feestje vieren”.

Voor mij is cake bakken een hobby, moet ik dan tegen een bakker zeggen dat hij z’n cake gratis moet weggeven?


Muziek schrijven óók een hobby 

Met Hooked on Record wil Bussink ook aandacht vragen voor de arbeidspositie van makers. “Oud-minister Wiebes gaf destijds in Zomergasten aan dat hij kunst als hobby beschouwt, maar daarmee doet hij veel ondernemende kunstenaars tekort. Voor mij is bijvoorbeeld in de tuin werken of een cake bakken een hobby, maar moet ik dan tegen een bakker zeggen dat hij zijn brood maar gratis moet weggeven omdat ik het een hobby vind?” 

Muziek is voor Bussink net als brood of een mooie tuin een product, gemaakt door gepassioneerde mensen die daar tijd en geld in stoppen: “Uiteraard maken veel muzikanten muziek als hobby, maar er zijn ook veel thuisbakkers en hobby tuiniers”.

Hooked on Progrock met vijf gitaristen

Op zaterdagavond 2 september bij Suzie’s Farm in Aalten viert organisator LSA Music eveneens haar tien jarig jubileum. Met maar liefst vijf gitaristen, twee vocale kanonnen en een strakke ritmesectie zal Hooked een ambitieuze set met oude en nieuwe progressieve rocknummers spelen, met nummers van onder meer Captain Beyond, Kansas, King Crimson, Peter Gabriel, Queen, Dream Theater, Radiohead en Them Crooked Vultures.

Het jubileumconcert van LSA begint om 20.00 uur met Harlem Lake en om 22:30 zal Hooked on Progrock de avond besluiten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit