De bezetting van Stainless. Foto: Rick Mellink Video & Fotografie

De bezetting van Stainless. Foto: Rick Mellink Video & Fotografie

Rocksensatie Stainless lanceert EP met debuutsingle ‘Here’s to the nights’

Muziek

GROENLO/BELTRUM - Een oud, voormalig kippenhok, geïsoleerd met eierdozen, gelegen aan een stil landweggetje ergens tussen Groenlo en Beltrum. Het is de ruimte waar ‘magie’ ontstaat volgens de vier bandleden van Stainless, ‘Een krachtige en dynamische rockband afkomstig uit het oostelijke deel van Nederland,’ zoals ze zichzelf omschrijven. De inrichting is conform aloud oefenruimtemodel; enkele stoelen en een koelkast. Hier zijn al vele muzikale kilometers en vlieguren gemaakt. Zoveel dat de mannen het tijd vinden om de oefenruimte uit te komen en hun eerste EP te lanceren. 

Door Henri Walterbos

Vrijdagavond 22 september in de grote zaal van City Lido is het zover. De EP wordt voorafgegaan door de debuutsingle ‘Heres to the nights’ die aanstaande vrijdag 18 augustus gelanceerd wordt op Spotify. Frontman Bas Lurvink en bassist Patrik Vulic uit Groenlo vertellen vol trots over de band en hun ongeduld hun muziek met de rest van de wereld te mogen delen.


Marianum
Zoals bij vele bandjes en muzikale talenten in de Achterhoek het geval is, speelde ook bij Stainless het muziekonderwijs op het Marianum een belangrijke rol in de ontwikkeling van de band. “Daar is het begonnen”, vertelt Bas. “Ik leerde Daaf kennen op het Marianum en tijdens de muzieklessen werd in 2012 de basis van Stainless gelegd. Tonnie Heutinck was onze muziekleraar. Mijn opa heeft hem vroeger saxofoonles gegeven. Toen mijn opa jaren later overleed, speelde Tonnie op zijn begrafenis. Ik weet niet of ik daardoor een streepje voor had, maar hij gaf ons altijd de ruimte om te oefenen als band. Door de jaren heen hebben we verschillende bandleden gehad, maar de basis is onveranderd gebleven.”

Al op vroege leeftijd zijn de bandleden van Stainless op verschillende manieren in aanraking gekomen met muziek. Bas en Patrik via Boogie Woogie in Winterswijk en Daaf via Muziekvereniging Concordia in Beltrum. “Het had niet veel gescheeld of ik was drummer geworden, maar gitaar was toch waar mijn hart lag. En ligt. Zo ook bij mijn broertje, via mij. Hij timmert goed aan de weg. Zolang hij maar niet beter wordt dan ik,” grapt Bas. Koen zit er nu twee jaar bij en ze kunnen hem inmiddels niet meer missen.

Klik
“Toen Bas en ik elkaar leerden kennen klikte het direct, al dacht ik eerst ‘wat is dit voor figuur?’,” lacht Patrik. Bas en Patrik leerden elkaar kennen via een gedeelde vriend en kwamen zo tijdens een jamsessie met elkaar in contact. “Na wat jamsessies kwam Bas met de vraag of ik eens wilde invallen bij Stainless voor een optreden dat ze hadden staan. Het ging om een setlist van 1,5 uur en ik had ongeveer twee dagen de tijd om alles in te studeren. Tijdens de repetities had ik al gauw in de gaten dat deze jongens eigenlijk veel te goed waren om covers te blijven spelen en vanaf daar werd het idee geboren om eigen werk te maken.”

Tijdens de zomer van 2018 waren ze onafscheidelijk. In die periode is ook de basis gelegd voor de nummers die op de EP komen te staan. “In totaal hebben we zo’n 25 eigen nummers liggen. Het mooie is dat als we hier het hok inlopen, dan ontstaat er gewoon magie,” ervaart Patrik. “De nummers komen tot stand door middel van een opzetje dat wordt gemaakt van een stuk op de elektrische of akoestische gitaar. Deze opzetjes worden vooraf gedeeld via geluidsopnames op Whatsapp en de eerstvolgende repetitie worden ze uitgewerkt. “Meestal kom ik met een riff”, zegt Bas, “Dan probeer je iets samen en ontstaat er direct een lied of je laat het even rusten. De single ‘Here’s to the nights’ gaat over een van de gekste avonden die ik ooit in mijn leven heb meegemaakt in Londen met een pubcrawl. Een vriend van mij bracht een toast uit met de zin ‘Here’s to the nights that we can’t remember’. Ik dacht direct ‘die zin moet ik onthouden’.”

De EP, met hierop 6 nummers, werd opgenomen in de S&K Audiostudio bij Dick Kemper. “Echt een professional die zijn vak verstaat. We waren ervan overtuigd dat hij onze muziek goed tot zijn recht kon laten komen en dat is hem ook gelukt. De uiteindelijke eindmix werd gedaan door Annemieke Drenthen en haar man Michel. We hadden een enorme klik met beide partijen.” 

EP-presentatie
Het idee om de EP te presenteren bij City Lido ontstond bij toeval. “Koen stelde het voor, als een opmerking tussen neus en lippen door. Hij verzorgt regelmatig licht en geluid bij City. Het was net of bij iedereen ineens de lamp ging branden. Vanaf dat moment hadden we een doel,” weet Patrik nog.

De zaal gaat 22 september om 20.00 uur open en de avond duurt tot 00.00 uur. De entree bedraagt 5 euro, inclusief garderobe en een consumptiemunt. Het voorprogramma wordt verzorgd door The Cool Trick uit Neede, een punkrockband die op internationale podia heeft gestaan. “Ons optreden wordt een spektakel met beelden en allerhande effecten. Het wordt een stadionervaring, maar dan bij City binnen,” zien ze al voor zich.


www.stainless.band
Instagram: @stainlessband
Facebook: @wearestainless

Koen Lurvink.
Daaf Bleumink.
Patrik Vulic.
Bas Lurvink.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit