Burgemeester Anton Stapelkamp (links) overhandigt de Koninklijke Erepenning aan Excelsior voorzitter Robert Houwers. Midden: Bert Helmink. Foto: Frank Vinkenvleugel
Burgemeester Anton Stapelkamp (links) overhandigt de Koninklijke Erepenning aan Excelsior voorzitter Robert Houwers. Midden: Bert Helmink. Foto: Frank Vinkenvleugel

Koninklijke Erepenning voor Excelsior Barlo

Muziek

BARLO – Burgemeester Anton Stapelkamp heeft op zaterdag 15 april een Koninklijke Erepenning uitgereikt aan de christelijke muziekvereniging Excelsior uit Barlo. De Erepenning is uitgereikt na het Voorjaarsconcert van Excelsior in ’t Romienendal in buurtschap Dale. Geert Kobus, woordvoerder van Excelsior: “We zijn ontzettend trots als vereniging. Vooral omdat deze onderscheiding ons vanuit de gemeenschap is gegund…”

Door Karin Stronks

De Koninklijke Erepenning is in de gemeente Aalten al meer dan 25 jaar geleden voor het laatst uitgereikt. Het is voor burgemeester Anton Stapelkamp de eerste keer dat hij deze onderscheiding mag uitreiken. “Het is een bekroning op ons honderdjarige jubileum dat in 2022 met verschillende activiteiten is gevierd. We hebben de aanbeveling in januari ontvangen omdat de aanbevelingsbrief niet buiten het bestuur om mag gaan. Het is gelukt om het tot na het voorjaarsconcert geheim te houden!”

Herman Onnink uit Barlo heeft, mede namens de inwoners van de buurtschap, het initiatief genomen om de aanbevelingsbrief te schrijven. “De brief is gericht aan de burgemeester, hij stuurt de aanbeveling door naar de commissaris van de Koning die op zijn beurt advies inwint en een voorstel doet aan de Koning. Normaal gesproken duurt het ongeveer een half jaar voordat er een reactie komt. Tot onze verrassing kwam na drie maanden al een positief bericht binnen!” 

Verenigingen die voor de Koninklijke Erepenning in aanmerking komen moeten aan diverse criteria voldoen. Onder andere moet een vereniging minstens 50 jaar bestaan, of een veelvoud van 25 jaar daarbij. “Hier dient een officiële oprichtingsdatum te worden overhandigd. Wij hebben een krantenknipsel waarin deze datum is vermeld, daar ging de Commissaris van de Koning mee akkoord.” 

Andere criteria zijn dat de vereniging geen bond of overkoepeling mag zijn van instellingen of verenigingen, de vereniging dient qua aard, omvang en solidariteit in aanzien te staan. “En de vereniging moet zich onderscheiden op haar terrein. We zijn er ontzettend trots op dat ons deze Koninklijke Erepenning is toegekend.” 

“Uniek”, zo reageert Kobus op de Koninklijke Erepenning. “De aanvrager heeft opgemerkt dat onze vereniging tegen de stroom in nog altijd groeit. Wat hij aangeeft in zijn aanbeveling: Het aantal jeugdleden is groot, Excelsior brengt serenades bij huwelijksjubilea van donateurs, op Kerstavond doen de muzikanten traditiegetrouw een rondgang langs plaatsgenoten die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. Het enthousiasme van onze leden is groot en dit jaar hebben we als verrassing een serenade gebracht op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Deze criteria hebben geleid tot deze prachtige bekroning. Een geweldige opsteker voor onze honderdjarige vereniging!”

De onderscheiding is in 1965 ingesteld door koningin Juliana. Muziekvereniging Excelsior mag de Koninklijke Erepenning na het voorjaarsconcert van zaterdag 15 april in ontvangst nemen uit handen van een trotse burgemeester Stapelkamp.

Burgemeester Anton Stapelkamp (links) met Bert Helmink van Excelsior. Foto: Frank Vinkenvleugel
Muzikanten van Excelsior brengen een toost uit op de Koninklijke Erepenning. Foto: Frank Vinkenvleugel
Voorzitter Excelsior Barlo Robert Houwers, rechts, spreekt het publiek toe. Midden: Bert Helmink, links burgemeester Anton Stapelkamp. Foto: Frank Vinkenvleugel

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant