Suzan & Freek tijdens hun optreden op het Hoofdpodium van de Zwarte Cross Foto: Henri Walterbos

Suzan & Freek tijdens hun optreden op het Hoofdpodium van de Zwarte Cross Foto: Henri Walterbos

Thuiswedstrijd Suzan & Freek Achterhoeks feestje

Muziek

LICHTENVOORDE - ‘Wat een vreselijke kutmuziek’... Iemand met een Iron Maiden-shirt bij een lied van Suzan & Freek. Even later zingt ie keihard het refrein van ‘Blauwe dag’ mee, met een brede lach en de handen hoog in de lucht zwaaiend.

Wat heeft dit Achterhoekse liefdeskoppel uit Harreveld en Zieuwent, opgegroeid op fietsafstand van de plek waar ze nu staan, aangekondigd als ‘ons buurmeisje en buurjongen van de Zwarte Cross uitgezien naar dit moment. Iets van een bucklist. Een uur lang krijgen ze de tijd om dit uur hun uur te maken, een onvergetelijke gebeurtenis, en dit te delen met de vele tienduizenden op het terrein voor het Hoofdpodium. Een plek die weinigen is gegeven. De plek waar ze als kleine kinderen speelden.

Ze rijgen hun hits aaneen, uitgedost in de kleuren van de Achterhoekse vlag, met bij Freek op zijn shirt aan de achterzijde een levensgrote Achterhoekse vlag. Als ‘De Overkant’ ingezet wordt gaat er nog een schepje Achterhoekse trots bij bovenop en wordt vriend Lars Bos, oftewel mede Achterhoeker Snelle erbij gehaald. Omhelzingen op het podium en een uitgelaten menigte. ‘Is dit eigenlijk niet precies waarvoor we dit nummer hebben geschreven?’ vraagt Lars Bos Suzan & en Freek aankijkend. Wederom gejuich. “Dit is voor ons zo ontzettend speciaal”, vouwt Suzan oprecht haar handen samen, alsof ze een hogere macht hiervoor wil bedanken, zich richtend naar het publiek. (tekst gaat verder onder de video)


Mudjevol
Bij Direct en Danny Vera stond het terrein voor het Hoofdpodium op vrijdagavond vol, deze keer ‘mudjevol’. Als bij Normaal in zijn gloriejaren, op de toen traditionele zondagmorgen. Volgend jaar wellicht een mooie optie voor de zondagmorgen. Een Achterhoeks, maar ook Oost Gelres feestje, met Willem te Molder en Han Mali afkomstig uit Groenlo met Boh Foi Toch, en Suzan & Freek uit Harreveld en Zieuwent. Jong en oud geniet.

Als Suzan & Freek afscheid nemen na ‘Goud’ wordt vol trots met de Achterhoekse vlag gezwaaid. Een gedeelde trots en saamhorigheid is voelbaar. Na afloop vooral ook trots bij het weglopen. Een oudere man vertelt een Brabander over Suzan. ‘Ik weet nog dat Suzan als klein meisje bij ons in de keuken stond....’ Prachtig.

Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit