Organisatie mannenzangavond, vanaf links Harry van Wijk (organist), Erik Wikkerink, Henk Houwers, Dennis vd Wal en Erik Mateman. Foto: Bart Willemsen
Organisatie mannenzangavond, vanaf links Harry van Wijk (organist), Erik Wikkerink, Henk Houwers, Dennis vd Wal en Erik Mateman. Foto: Bart Willemsen

Zingende mannen in Oude Helenakerk

Muziek

AALTEN – Vijf mannen die van zingen houden hebben de handen ineen geslagen om een voor de Achterhoek bijzonder evenement te organiseren; een ‘mannenzangavond’. “Gewoon, omdat we graag zingen, maar ook omdat we dankbaar zijn dat samenzang weer kan en mag”, aldus Erik Mateman, één van de initiatiefnemers. Zondag 3 juli om 19.30 uur vindt de eerste Achterhoekse Mannenzangavond plaats.

Door Walter Hobelman

De vier initiatiefnemers, Dennis van der Wal, Erik Mateman, Henk Houwers en Erik Wikkerink hebben organist Harry van Wijk bereid gevonden de avond muzikaal te (bege)leiden. “Het concept is even simpel als doeltreffend; mannen komen bij elkaar om samen te zingen. Op het programma staan liederen van Johannes de Heer, psalmen en gezangen, maar ook liederen uit de ‘Opwekkingsbundel’ komen aan bod. We willen graag God eren met onze stem en zingend onze dankbaarheid tot uiting brengen”, aldus Van der Wal.

Het mannenzangconcept is niet bijzonder. In plaatsen als Rijssen en Katwijk bestaat deze traditie al jarenlang en daar is de belangstelling enorm groot. “Het idee is weliswaar afgekeken, maar we geven er een eigen identiteit en invulling aan. Het wordt zeker geen kopie”, legt Wikkerink uit. Het idee ontstond al eerder maar is op stoom gekomen omdat de zangliefhebbers blij zijn dat er na de coronaperiode eindelijk weer volop gezongen mag worden. “In de kerk, in een koor, alleen of met anderen, we mogen weer zingen en dat motiveerde ons, als zangliefhebbers, om deze avond te organiseren”, aldus Mateman. 

Hoe langer de mannen bezig zijn met de voorbereidingen hoe enthousiaster ze zijn geworden. “ Samen zingen verbindt mensen. Hier in de regio zijn maar een paar echte mannenkoren en bij gemengde koren zijn de mannenstemmen meestal in de minderheid. Wij willen graag al die zingende mannen met elkaar in contact brengen. Reken er maar op dat dat geweldig gaat klinken.”

Hoewel de muzikale invulling van de avond een ‘kerkelijk’ karakter heeft is de avond voor iedere mannelijke zanger toegankelijk. “Men hoeft geen geschoolde zanger te zijn, iedereen is welkom. We zingen ook nummers die bij een breed publiek bekend zijn en makkelijk zijn mee te zingen”, vertelt Van der Wal. “En ook mannen die verder weg wonen zijn uiteraard van harte welkom.”

Er is geen randprogramma zoals een overdenking of iets dergelijks. “We gaan gewoon een uur lang lekker zingen. De Oude Helenakerk is een prachtige kerk hiervoor, je kan daar heerlijk zingen, de kerk is groot genoeg en ligt lekker centraal in het dorp en dat vinden we ook een pluspunt”, aldus Mateman. “Wij komen zelf uit verschillende kerkelijke richtingen maar het zingen is één van onze verbindende factoren. We vinden het geweldig om dat dan ook midden in het dorp samen tot uitdrukking te brengen en te beleven.” Over de concrete invulling van de nummers willen de initiatiefnemers nog niet veel kwijt. “We hebben allemaal ons eigen lijstje met favoriete nummers mogen aandragen en samen maken we daar een selectie uit, in overleg met Harry van Wijk. Maar het is zo goed als zeker dat het populaire ‘Lichtstad met uw paarlen poorten’ niet ontbreekt op het programma.”

De avond heeft als thema ‘toekomstmuziek’ meegekregen en dat is niet zonder reden. “Het geeft weer dat we met vertrouwen de toekomst tegemoet zien en als mannen uit verschillende kerken of geloofsgemeenschappen elkaar beter willen leren kennen en ontmoeten door middel van onze gezamenlijke passie voor het zingen van liederen met een inhoud.” De organisatoren hopen dat deze eerste avond een vervolg gaat krijgen. “Dat ligt er natuurlijk aan hoe deze eerste avond wordt ervaren, maar we denken dat een avond als deze voorziet in een behoefte in de Achterhoek.”

Na afloop is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten en een kop koffie/thee te drinken in gebouw Elim, naast de kerk. 

De Achterhoekse Mannenzangavond begint 3 juli om 19.30 uur en de toegang is gratis. Vooraf aanmelden is niet noodzakelijk. De Oude Helenakerk is te vinden aan de Landstraat 22 in Aalten. Er wordt een collecte gehouden ten behoeve van de onkosten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit