Wijkagent Tjerk Sprenkelder geeft uitleg over cybercriminaliteit. Foto: Jos Wessels
Wijkagent Tjerk Sprenkelder geeft uitleg over cybercriminaliteit. Foto: Jos Wessels

‘Laat je niet digitaal oplichten!’

Maatschappij

AALTEN - Het is bijzonder druk deze morgen op de inloopmorgen in De Pol in Aalten. Het is vandaag 2 april, de dag dat de politie voorlichting geeft over digitale criminaliteit. Zo’n tachtig mensen komen luisteren naar Tjerk Sprenkelder de nieuwe wijkagent in Aalten. Samen met Maikel Boomkamp is hij hier wijkagent. Tjerk gaat ons voorlichten over digitale criminaliteit. Hij leert ons vooral wat wij niet moeten doen.

Door Jos Wessels

Wat je niet moet doen
Veel Nederlanders worden slachtoffer via de computer, mails of appjes of door de pinpas. Dagelijks zijn er 6.000 slachtoffers van deze zogenaamde cybercriminaliteit. Dit is waarschijnlijk nog het topje van de ijsberg. Veel mensen melden zich niet uit schaamte. Toch kan een aantal eenvoudige tips een hoop ellende voorkomen.
“Vertrouw op je onderbuik”, zegt Tjerk. “Als iets niet goed voelt, dan is het meestal ook niet goed. Wees niet te goed van vertrouwen. En geloof niet de praatjes van onbekenden die jou tot iets proberen over te halen.”
We leren een aantal eenvoudige voorzorgsmaatregelen. En we leren vooral wat wij niet moeten doen.
Zoals: stop jouw pinpas in een hoesje, liefst van metaal. Dat voorkomt ongemerkt aflezen. Geef nooit je pinpas aan iemand mee. Geef ook nooit je pincode door. De bank zal er niet naar vragen, dus als dat wel gebeurt dan is dat een bedrieger. Zorg dat je niet een heel eenvoudige pincode heb als 0000 of 1234 of je voornaam. Kies bij voorkeur een zinnetje en neem daar de eerste letters van, aangevuld met @, ! ? of ander leesteken.
Ga nooit in op een paniek-appje van jouw dochter dat zij de telefoon kwijt is en via een ander nummer belt en meteen geld nodig heeft. Bel zelf je dochter op, op het bekende nummer.
Ga nooit in op paniektelefoontjes van zogenaamd de bank of de politie dat je snel moet handelen. Bel dan zelf naar bank of politie op het jouw bekende nummer.

Phising
Pas op voor phishing. In dat geval krijg je een app of mail van een zogenaamd betrouwbare instantie. Er wordt gevraagd geld over te maken maar het banknummer is nep. Zo krijg je bijvoorbeeld bericht dat je een bekeuring moet betalen. Maar op de aangegeven tijd en plaats ben je helemaal niet geweest. Als je pinpas gestolen wordt, bel meteen zelf naar de bank en laat de pas blokkeren (dat kan tegenwoordig ook digitaal).

Het moderne contactloos betalen maakt het de criminelen helaas gemakkelijker. In de winkel hoef je tot 50 euro geen pincode in te voeren maar swipe je over het apparaat. Criminelen kunnen met een gestolen pas snel een aantal winkelboodschappen doen. Dus meteen naar de bank bellen. En doe altijd aangifte bij de politie.
Wat je ook nooit moet doen: software vanuit een mail installeren op jouw computer.

Actie: ‘Echt niet vandaag’
2 april is de dag tegen de cybercriminaliteit, zegt Tjerk Sprenkelder. Vandaar deze voorlichtingsmorgen in Aalten en voorlichtingsmiddag in Dinxperlo. Rijkspolitie, gemeente Aalten, Figulus en bibliotheek De Achterhoekse Poort werken hier samen. Leonne en Lize van De Achterhoekse Poort willen nog kwijt dat iedereen met vragen over belastingen, toeslagen en subsidies bij de bieb terecht kan. Tijdens openingsuren wordt men altijd geholpen. Figulus vertelt nog dat de inloopmorgens in De Pol op elke dinsdag en donderdag zijn van 10.00 tot 12.00 uur. Het is er gezellig en een kopje koffie of thee staat altijd klaar. Voor meer info over cybercriminaliteit:


www.echtnietvandaag.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant