Petities worden geteekend op de Adventsmarkt in 2022. Foto: Erik van de Groep

Petities worden geteekend op de Adventsmarkt in 2022. Foto: Erik van de Groep

Erik van de Groep

Wereldwijde jaarlijkse Amnesty-actie Write for Rights ook in Aalten en Bredevoort

Maatschappij

AALTEN/BREDEVOORT - Op 10 december is het Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Op en rond die dag schrijven mensen wereldwijd miljoenen brieven tegen onrecht. Voor mensen die onterecht vastzitten of bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten. Ook in Bredevoort en Aalten kunnen mensen samen brieven schrijven tijdens de Write for Rights actie van Amnesty International. Dat kan op 9 december in de Koppelkerk aan de Koppelstraat 35 in Bredevoort van 11.00 uur tot 13.00 uur. In Aalten staat de deur hiervoor open in het Onderduikmuseum aan de Markt 12-16. De voorbeeldbrieven, het schrijfpapier en de pennen liggen hier van 10.00 uur tot 17.00 uur klaar. Bovendien is Amnesty aanwezig op de Adventsmarkt, waar onder andere petities kunnen worden getekend.

Onder het motto ‘Schrijf een brief, verander een leven’ schrijven tijdens de Write for Rights actie wereldwijd duizenden mensen brieven naar de autoriteiten van verschillende landen om hen onder druk te zetten de naleving van mensenrechten te verbeteren.
Dit jaar komt Amnesty International onder andere in actie voor Chaima Issa uit Tunesië, die kritiek had op de president van het land en daarvoor tientallen jaren gevangenisstraf riskeert. Ook schrijven we brieven voor Ahmed Mansoor uit de Verenigde Emiraten, een blogger en mensenrechtenactivist. Hij uitte regelmatig zijn bezorgdheid over detentie, marteling en oneerlijke processen tegen mensen die het niet eens waren met de regering. Nu is hij zelf slachtoffer en zit vast in een isoleercel.

Schrijven heeft effect
Het schrijven van brieven heeft door de jaren heen zijn waarde bewezen. Door de Write for Rights acties is de situatie van veel mensen verbeterd. Vaak helpt de extra aandacht om mensen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming en gerechtigheid. Op de site van Amnesty zijn de vele hoopgevende berichten hierover te vinden. Zie: www.amnesty.nl/organiseren/successen
Zo werd eerder actie gevoerd voor Bernardo Caal Xol uit Guatemala. Hij was tot meer dan zeven jaar gevangenis veroordeeld omdat hij zich inzette voor de bescherming van de heilige rivier van de Q’eqchi’ Maya’s. De rivier liep gevaar door de bouw van waterkrachtcentrales. In maart 2022 werd hij vervroegd vrijgelaten. “Ik ben ieder van jullie erg dankbaar. Jullie gaven me hoop op gerechtigheid, vrijheid en gelijkheid”, aldus Bernardo Caal Xol.

Meer informatie
Wie een brief wil schrijven, maar geen gebruik kan maken van één van de bovengenoemde gelegenheden, kan ook thuis aan de slag. Ga naar www.amnesty.nl/write-for-rights/cases.
De werkgroep Amnesty Aalten-Oostgelre biedt daarnaast een maandabonnement aan waar men tegen kostprijs van de benodigde postzegels gebruik van kan maken. Informatie daarover is op te vragen via amnestyaaltenoostgeelre@gmail.com.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant