Puck van Hagen gaat fotoshoots doen om geld in te zamelen voor de ALS-stichting, die onderzoek doet naar de vreselijke ziekte waaraan haar moeder Margriet lijdt. Foto: Laura Grotentraast

Puck van Hagen gaat fotoshoots doen om geld in te zamelen voor de ALS-stichting, die onderzoek doet naar de vreselijke ziekte waaraan haar moeder Margriet lijdt. Foto: Laura Grotentraast

Laura Grotentraat

Barlose fotografe Puck van Hagen gaat ‘shooten’ voor ALS-actie

Maatschappij

BARLO - 3FM Serious Request staat dit jaar in de week voor kerst met Het Glazenhuis op de Grote Markt in Nijmegen en komt daarmee in actie voor de Stichting ALS. Toen Puck van Hagen uit Barlo dit vorige week hoorde, was het voor haar meteen duidelijk dat zij in actie wilde komen. Zij maakt de gevolgen van deze verschrikkelijke spierziekte van heel dichtbij mee. Haar moeder Margriet (49) hoorde, na de eerste onderzoeken in april dit jaar, de diagnose.

Door Henk Klein Holte

“Ik wist niets van ALS, maar ben gaan googelen toen bekend werd dat mama het had. Dan staat het opeens recht voor je neus: keihard. Dat doet zo enorm veel verdriet. Je weet dat je je moeder zo kwijt gaat raken.” ALS is een dodelijke zenuw/spierziekte waarbij spieren één voor één uitvallen. In Nederland leven zo’n 1500 mensen met ALS en ieder jaar komen er zo’n 500 nieuwe patiënten bij en overlijden er ook 500. “En het gaat daadwerkelijk zo hard als dat je leest”, verzucht Puck. “In deze korte tijd is mijn moeder erg achteruitgegaan. Het is een vreselijke rotziekte, die een enorme impact heeft.”

Apetrots
Puck is twintig, haar broertje Sam en Guus respectievelijk 19 en 10. Moeder Margriet en vader Gilbert zijn apetrots op de kinderen. Ook op de actie die Puck heeft opgestart. Zij verdient normaal haar geld met fotografie, maar doet nu ‘mini-shoots’ voor de Glazen Huis-actie. “Alles gaat weer een beetje door, dat wil mama ook nadrukkelijk. Maar het is heel lastig. Ik kan gelukkig veel thuis zijn bij haar. Nadat ik dit jaar het diploma voor dierenartsassistente binnen had, heb ik besloten nog geen nieuwe studie te beginnen maar me te richten op fotografie. Daardoor kan ik zelf goed inplannen, wanneer er te zijn voor mama.”
Twee jaar is zij nu fanatiek bezig met fotografie, daarvoor was het puur hobby. “Die hobby loopt inmiddels behoorlijk uit de hand. Ze liep even mee met een, in het westen van het land, bekende fotograaf die een oude bekende van haar moeder is. Zo ging ze mee om te fotograferen op een bijzondere bruiloft. “Zulke bruiloften wil ik iedere dag wel doen. Je komt heel dichtbij op, voor die twee mensen, één van de belangrijkste dagen in hun leven. Terwijl je ze niet kent. En het lijkt me helemaal geweldig om dit soort bruiloften in het buitenland te mogen fotograferen.”
Inmiddels fotografeert Puck vanuit haar eigen bedrijf pvhshots ook bruiloften. “Nu ik het zelf doe, vind ik het belangrijk dat je het bruidspaar beter leert kennen vooraf. Dat maakt het nog mooier, persoonlijker. Door een goede klik te hebben met de mensen voelen ze zich vrijer.”

Hobby
Die ontspanning levert mooiere foto’s op. En zo werkt zij ook bij portretfotografie. “Het heet eigenlijk lifestylefotografie. Ik fotografeer vooral koppels, families, kinderen, zwangere vrouwen. Liefst op een mooie plek in de natuur, zodat je kunt spelen met de natuurlijke elementen en ruimte. Geposeerde foto’s vind ik persoonlijk geen klap aan. Ik maak grappen, geef opdrachtjes en speel met de kinderen, zodat ze het mooie spontane moment als foto krijgen; één die je kunt koesteren. Ik ga ook niet graag op de foto, maar zo’n foto kan heel waardevol zijn weet ik inmiddels, zo veel meer waard dan lopen klagen dat je niet op de foto wilt.”
Het is overigens niet alleen even fotograferen en wat foto’s opsturen. Ze somt op wat er allemaal bij komt kijken, van locatieonderzoek, voorgesprek, reistijd, een selectie maken van de shoot tot het editen van de uitgekozen beelden en meer. “Ja daar gaat heel wat tijd inzetten, maar ik vind, behalve de boekhouding, alles leuk.”

Mooie plekken
Een aantal dagen in de agenda heeft ze nu vrij gemaakt voor shoots, waarvan de opbrengst geheel voor het Glazen Huis is. Puck gaat korte shoots doen van 20 minuten, met maximaal 4 personen, op enkele vaste locaties. “Dat zijn makkelijk toegankelijke, maar mooie plekken in de omgeving. De foto’s kunnen de mensen kopen voor 25 euro per stuk, een speciaal heel toegankelijk actietarief. Dus voor 25 euro krijgen ze én een mooie foto van zichzelf én ze steunen de ALS-stichting. Al hoop ik natuurlijk dat ze meer foto’s bestellen. De eerste dagen zijn al snel volgeboekt. “Het liep direct storm met de aanvragen. Hetzelfde geldt voor de donaties. Er is nu op (maandagochtend, red.) via mij al bijna 7.000 euro gedoneerd voor het Glazen Huis. Echt fantastisch!”

Via de QR-code kan men doneren aan de actie van Puck van Hagen en inschrijven voor een shoot op de extra datum zondag 26 november kan via @pvhshots of per mail naar info@pvhshots.com, zo lang er nog plek is.

Scan de code om te doneren aan de Glazen Huis-actie voor de Stichting ALS Nederland.
Fotografe Puck van Hagen. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit