De Rainbowband tijdens een van haar optredens, met dirigerend Tonnie Weikamp.
De Rainbowband tijdens een van haar optredens, met dirigerend Tonnie Weikamp. Rainbowband

‘Er komt iedere keer weer heel veel bij kijken’

Maatschappij

LICHTENVOORDE - Een begrip in de gehele regio. Tot ver daarbuiten zelfs dankzij onder meer een zeer succesvol optreden op het Hoofdpodium van de Zwarte Cross, voor een uitzinnig publiek van 50.000 mensen. De Rainbowband, al 30 jaar onder bezielende leiding van dirigent, muzikaal leider en ‘bandvader’ Tonnie Weikamp. “Er komt iedere keer weer heel veel bij kijken. Het is veel meer dan alleen maar een uur muziek maken en het vraagt en vergt een hele andere benadering dan bij een gewoon orkest. De voldoening is echter groot als je ziet hoe blij ze zijn, hoeveel plezier ze aan het muziek maken beleven.” Op zondag 4 juni is er een jubileummiddag waarbij alle belangstellenden van harte zijn uitgenodigd. 

Door Henri Walterbos

Naast de vaste repetitiemaandagavonden, waar muzikanten in busjes naar toe moeten worden gereden en weer opgehaald, treedt de band bij gelegenheid op. “Daar ziet iedereen altijd zeer naar uit. We hebben ook nog een trommelgroep, onder leiding van Willy Engelbarts, binnen de Rainbowband die steeds opdraaft bij bijzondere gelegenheden, zoals de Avondvierdaagse en de 5 mei-viering. De laatste keer mochten ze de lopers die het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naar Lichtenvoorde liepen, onthalen en met hen nog een ereronde rondom de Antoniushove te lopen. Zowel de lopers, bewoners als ook de muzikanten vonden dat erg leuk.”

Gezellige middag
Om stil te staan bij vele mooie momenten en herinneringen van de afgelopen 30 jaar vindt zondagmiddag van 14.30 uur tot 18.00 uur in de Swite een gezellige middag plaats met tal van optredens, waaraan iedereen belangeloos meewerkt. De Rainbowband zal als jubilaris zelf geen optreden verzorgen. Zij gaan een middag in de relaxmode kijken, luisteren en genieten van hun eigen feestje. Enkel bandlid Peter Dibbets treedt op. “Met nog iemand anders op keyboard vormt hij een duo. Zij speelden in het verleden al wel eens samen maar ze willen graag weer iets doen samen. Ze hebben al diverse keren gerepeteerd.” Zanger Denys, oftewel Dennis Rietberg, speelt een thuiswedstrijd in Lichtenvoorde en heeft er dan ook zin in. Denys zal uiteraard zijn hit ‘Guus kom naar huus’ vertolken, evenals zijn laatste knaller waarmee hij inmiddels hoog scoort; ‘Marie’. Knaller zal ook zijn het koor ‘Zo gek nog niet’, eveneens bestaande uit mensen met een beperking, afkomstig uit Lichtenvoorde. “Zij zien er zeer naar uit. Zij zingen volop gezellige liedjes.” Een verrassingsoptreden wordt verzorgd door Xandra Storm. Als Orgue de Barbarie geniet zij grote bekendheid met haar vrolijk klinkende optredens met haar Franse straatorgel. “Hartstikke leuk en gezellig,” is Tonnie blij. DJ Jeroen Rutjes zorgt voor de muzikale invulling tussendoor. Tonnie Weikamp zal zelf het programma aan elkaar praten.

Clubkas
“Op een beamer komen de gehele middag oude foto’s uit het rijke verleden voorbij,” schiet Tonnie nog te binnen. “En er kan deze middag ook nog een gokje gewaagd worden ten bate van de clubkas om alle kosten te dekken van het jubileum. Zo hebben we gewicht raden van het bestuur, te weten Willie Engelbarts, Leo Niënhuis en ik. Daarnaast een loterij en kan er geraden worden naar de hoeveelheid knikkers in een glazen pot. De te winnen prijzen deze middag worden ter beschikking gesteld door Lichtenvoordse ondernemers. We hopen op veel belangstelling, met naast familieleden hopelijk bandleden uit het verleden, om dit jubileum mee te vieren. Ze zijn er immers zelf onderdeel van. Dan kunnen we gezellig proosten en bijpraten. Een leuke bijeenkomst voor iedereen.”

De feestmiddag in de Swite begint 14.30 en duurt tot 18.00 uur. De entree is gratis. Iedere bezoeker krijgt een kopje koffie met soesje aangeboden bij binnenkomst. Na 18.00 uur zal er een gezellig etentje zijn voor de leden en begeleiders van de Rainbowband.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant