Burgemeester Anton Stapelkamp van Aalten was ook bij de herdenking. Foto: Roel Kleinpenning
Burgemeester Anton Stapelkamp van Aalten was ook bij de herdenking. Foto: Roel Kleinpenning

Voor het eerst krijgen de 46 van Rademakersbroek een gezicht

Maatschappij

VARSSEVELD - Grote belangstelling voor de bijzondere herdenking van de fussilade van 46 mannen bij Rademakersbroek in Varsseveld in 1945 op 2 maart, op de gemeentegrens van Varsseveld en Aalten. Naast dat de namen van de slachtoffers werden voorgelezen, kreeg ieder slachtoffer ook een gezicht. 46 basisschoolkinderen toonden foto’s van de mannen.

,,Ik kreeg echt een brok in mijn keel toen ik al die onschuldige basisschoolkinderen foto’s van die onschuldige mannen omhoog zag houden”, zegt locoburgemeester van de gemeente Oude IJsselstreek Ben Hiddinga. Namens de gemeente legde hij een krans bij het monument onder het toeziend oog van zo’n 200 belangstellenden. ,,Het is ook in de huidige tijd zo belangrijk om de tijden dat we onze vrijheid niet hadden te blijven herdenken.”
Eén van de aanwezigen is Wilna van der Sluis, dochter van Willem van der Sluis. Eén van de 46 van Rademakersbroek. “Ik was drie maanden oud toen mijn vader hier werd omgebracht. Ik heb hem dus nooit gekend. Toch blijft dit een hele bijzondere plek voor mij”, zegt ze. Dat er nu een foto van haar vader getoond wordt, maakt het volgens Van der Sluis extra bijzonder.
Van der Sluis ziet zichzelf als één van de mensen die de herinnering en herdenking levend moet houden. Ze beseft zich maar al te goed dat zij, net als alle andere nabestaanden, ook al op leeftijd is. Ze heeft haar hoop daarom gevestigd op de nieuwe generatie. “Ik hoop dat de kinderen die vandaag met foto’s in hun handen stonden dit nooit meer vergeten. Zoiets mag namelijk echt niet vergeten worden”, zegt Van der Sluis. “Als je ziet wat er voor een ruzie en ellende in de wereld is, is het nog belangrijker dat deze herinnering blijft leven.”

Landelijke aandacht
Het drama bij Rademakersbroek in 1945 krijgt dit jaar landelijke aandacht. Bij de herdenking was ook een cameraploeg van de NPO aanwezig. Zij maken een drie kwartier durende documentaire over de gebeurtenissen in het tarweveld. De documentaire wordt op dodenherdenking, 4 mei, uitgezonden. Hiermee wordt de fusillade van 46 verzetsmensen ook bekende bij een landelijk publiek.
De slachtoffers gezichten geven was een project van het nationaal Onderduikmuseum in Aalten. De kinderen die met foto’s in hun hand stonden kwamen van basisschool De Klimop uit Lintelo, De Meander uit Heelweg en uit Overijssel.
Komend jaar gaat de organisatie nog een stapje verder. “De 46 mannen kwamen uit steden door heel Nederland. Hoe mooi zou het zijn als er volgend jaar kinderen uit al die steden bij de herdenking zijn?’’, zegt directeur van het museum Gerda Brethouwer.

Het museum denkt daarom nu na over een constructie waarin basisscholen uit het hele land een naam kunnen adopteren van één van de 46 slachtoffers. Volgend jaar worden zo alle slachtoffers wellicht vertegenwoordigd door kinderen uit hun geboortestad. “Het is zo belangrijk dat dit niet vergeten wordt, ook niet door de nieuwe generatie”, zegt Brethouwer. Hoewel onderzoeken uitwijzen dat steeds minder jongeren geloven in de Holocaust, denkt ze dat dat bij deze kinderen niet het geval zal zijn. “Deze kinderen vinden het echt belangrijk om hier te zijn, we moeten de herinneringen levend houden.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit