Monument Rademakersbroek. Foto: PR

Monument Rademakersbroek. Foto: PR

PR

Verlenging expositie Rademakersbroek

Maatschappij

AALTEN - De expositie ‘Geef de namen een gezicht - Rademakersbroek’ in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten geeft aandacht aan een drama dat net voor de bevrijding plaatsvindt in de Achterhoek. Vanwege de grote belangstelling wordt de tentoonstelling verlengd tot en met 25 juni.

Wie waren deze mannen? Waar kwamen zij vandaan? Welke rol speelden zij bij het verzet? Wat waren hun verhalen? Nationaal Onderduikmuseum doet al jaren onderzoek naar deze tragedie. Na meer dan 75 jaar hebben de 46 mannen van het Rademakersbroek daardoor eindelijk een gezicht gekregen. 

Massa-executie
Na een mislukte verzetsactie, waarbij vier Duitse militairen omkomen, worden 46 mannen geëxecuteerd op een akker van boerderij De Tol aan het Rademakersbroek in Varsseveld. Ze zijn als zogenaamde Todeskandidaten uit de gevangenis De Kruisberg in Doetinchem opgesloten. Ze zijn afkomstig uit heel Nederland en opgepakt vanwege kleine dan wel grote verzetsacties. De jongste is pas 18 jaar, de oudste 65. Jaarlijks wordt op 2 maart door de gemeente Oude IJsselstreek een herdenking georganiseerd bij het monument.
Het Onderduikmuseum wil graag de samenwerking van de afgelopen jaren continueren om de betekenis van het drama verder uit te dragen. Zo komt er een permanente presentatie in het museum, is er een educatief programma in voorbereiding voor het basisonderwijs en wordt er een podcastserie gemaakt. Tevens verschijnt er een publicatie door onderzoeker Kirsten Zimmerman. Deze wordt gepresenteerd tijdens een symposium op 25 juni.


www.nationaalonderduikmuseum.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit