Gerrit Kleisen tijdens zijn presentatie. Foto: Karin Stronks
Gerrit Kleisen tijdens zijn presentatie. Foto: Karin Stronks

‘Ik heb nog nooit voor zo’n volle zaal gesproken’

Maatschappij

LINTELO – Het regent pijpenstelen, de Wilhelminazaal van Kulturhus Lintelo is zeer goed gevuld met gasten. Gerrit Kleisen, zoon van de gefusilleerde Gerrit Wiechert Kleisen, geeft een lezing over de activiteiten van onder andere zijn vader in het Aaltense verzet. De oudheidkundige werkgemeenschap ADW (Aalten, Dinxperlo, Wisch) heeft Kleisen gevraagd om in Lintelo te spreken. Kleisen kijkt de zaal in en zegt: “Ik heb nog nooit voor zo’n volle zaal gesproken…” 

Door Karin Stronks

Ab Tenkink, voorzitter van ADW, bevestigt een microfoontje om het hoofd van Gerrit Kleisen. Het bijbehorende kastje stopt Kleisen in zijn broekzak. Een groot scherm en een laptop staan klaar. De gasten hebben de koffie/thee op en Tenkink neemt een microfoon in zijn hand. “We zijn erg blij met deze geweldige opkomst! Gerrit Kleisen zal een aangepast verhaal vertellen met bijzonderheden over Lintelo. We hopen dat na de presentatie nog details loskomen over het verzet in onze regio.” Hij geeft het woord aan Gerrit Kleisen.
Kleisen begint zijn presentatie met de woorden: “Wat een opkomst!” Hij vertelt dat zijn familie een bijzondere band heeft met Lintelo. De bezoekers horen dat Gerrit Kleisen senior een natuurliefhebber is, dat hij gevoelig is voor bordjes ‘verboden toegang’. “Dan wilde hij, net als ik, juist gaan kijken!” Over zijn zwak voor uniformen. Dat hij in dienst is gegaan, ook al hoefde dat niet als tweede zoon in een gezin. Over het begin van de Tweede Wereldoorlog, dat Gerrit niet heeft gevochten, hij moest zich samen met de manschappen terugtrekken.
Gerrit Kleisen vertelt over de verloving van zijn vader met zijn moeder. Er wordt een foto getoond van het stel. “Knappe moeder heb ik hè”, glimlacht hij. Hij vertelt over de onderduik van zijn vader in Lintelo, over het fabriceren van valse persoonsbewijzen, over het getuigenis dat zijn vader schrijft. Over de acties van de knokploeg van Aalten. Over liquidaties van ‘foute’ Nederlanders. Over het verraad, het drama in Doesburg waarbij Cees Ruizendaal om het leven komt en vrijwel alle Aaltense verzetsmannen zijn opgepakt. Over het reorganiseren van het verzet onder leiding van Jan Ket.
Het drama van Rademakersbroek komt ter sprake, de vergeldingsactie van de bezetters voor de moord op vier Duitse militairen. Hier worden 46 mannen doodgeschoten. Over het droppen van wapens in het Aaltense Goor. Over de mentaliteit van Achterhoekers, ‘horen, zien en zwijgen’. Dat het heel lastig is om informatie te vinden, om te weten te komen wat zich in deze regio allemaal heeft afgespeeld.
Kleisen vertelt over de liquidatie van onderduikers Frits en Amalia Landau na een film waarin een interview met Sallo van Gelder te zien is. Het stel is omgebracht omdat Frits jarenlang erg lastig was, hij kon zich niet schikken in de benauwende onderduik. “Er is gezocht naar de stoffelijke resten van het Joodse echtpaar, zonder resultaat”, zegt Kleisen.
Veel anekdotes worden door Kleisen verteld, boerderijnamen waar onderduikers hebben gezeten genoemd, onder andere Bultink, Hemelmaten, De Riette. Diverse films worden getoond met gesprekken, met Mia Lelivelt, met Jaap Allersma, die veel overeenkomsten heeft met de vader van Gerrit Kleisen. “Ze zijn geboren op dezelfde datum, allebei getrouwd in 1942 en krijgen beide een zoon in 1943. Het grote verschil is dat Jaap in 2007 is overleden, mijn vader is in juni 1944 gefusilleerd in de duinen bij Bloemendaal, vlak voor mijn eerste verjaardag…”
Gerrit Kleisen na afloop van de lezing: “Het blijkt wel dat er nog steeds veel belandstelling is voor de verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Zoals ik hoopte kreeg ik na afloop veel aanvullende informatie. Zo veel dat ik bang ben dat ik niet alles kan onthouden... Graag roep ik hierbij mensen op om de informatie naar mij te mailen!” Kleisen hoopt in contact te komen met mensen die niet in de gelegenheid zijn geweest om hem in Lintelo te spreken. Hij zegt: “ Dat geldt zeker voor degene met wie ik sprak over de liquidatie van Beckers. Die wil ik graag nadere informatie daarover verstrekken. Ook mensen die gelet op de drukte niet in de gelegenheid waren vragen te stellen roep ik op dat alsnog via de mail te doen.” Men kan contact opnemen met Gerrit Kleisen via e-mail: kleisen079@gmail.com.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit