De vrijwilligers lieten zich de pannenkoeken prima smaken. Foto: Lydia ter Welle
De vrijwilligers lieten zich de pannenkoeken prima smaken. Foto: Lydia ter Welle

‘Stoppelhaene’ bij dahliagroep vv MEC

Maatschappij

MISTE – Traditiegetrouw houdt de dahliagroep van vv MEC in november ‘stoppelhaene’. Donderdag 10 november vond dit ‘oogstfeest’ met pannenkoeken en drankjes plaats, om te vieren dat de dahlia’s uit de grond gehaald zijn en klaar zijn om in de winteropslag in de vorstvrije ruimte onder de Meenkmolen van de familie Woordes te gaan. De naam komt van de Sallandse versie van dit oogstfeest en verwijst naar de ruwe – stoppelige – ‘haene’ - handen in de Sallandse streektaal - die de harde werkers kregen bij het verzorgen en binnenhalen van de oogst.

Door Lydia ter Welle

Rekenmeester Gerrit Schreurs vertelde de aanwezigen dat er dit seizoen 317.700 dahlia’s zijn geplukt en verkocht. Hij bedankte de vrijwilligers voor hun inzet, en had lovende woorden voor Bennie en Joke ‘van d’n Tappen’ ten Bokkel, die vrijwilligers van de dahliagroep elk jaar gastvrij ontvangen. Ook woorden van grote dank waren er voor Henk en Ilse Lensink van Loonbedrijf Miste, die belangeloos grond beschikbaar stellen voor de dahliateelt.

Vv MEC-voorzitter Arjan Ongena sprak ook waarderende woorden voor de vrijwilligers. Hij was blij dat er – na twee ‘corso-loze’ jaren – nu weer sprake was een corso, en dus van volop werk voor de dahliagroep. Hij vertelde over de plannen om te investeren in een blijvende voorziening voor het beregenen van de dahlia’s. “Te bedienen via een app. Veel gemakkelijker dan het oude – mobiele – systeem, waarvoor de vrijwilligers elke keer naar het dahliaveld moesten om het te verzetten.” Ook gaf de voorzitter aan, dat de gezamenlijke Misterse verenigingen nog dit jaar in gesprek gaan met de gemeente Winterswijk, om te bespreken hoe Den Tappen – als Bennie en Joke ten Bokkel van hun welverdiende pensioen gaan genieten – behouden kan blijven als club- en buurthuis voor Miste.

Sylvia Geerlings van de Bloemencommissie van Vereeniging Volksfeest opende het pannenkoekenbuffet samen met Jan Bent, ‘chef’ van de dahliagroep. Foto: Lydia ter Welle

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit