De open school groep. Foto: Eigen foto
De open school groep. Foto: Eigen foto

35 jaar open school: ‘Het houdt ons mooi bezig’

Maatschappij

AALTEN – Met een groep van twintig dames is 35 jaar geleden de open school gestart. Bij de Ahof in Aalten krijgt de groep taal en rekenen en er is aandacht voor de algemene ontwikkeling. Als de tweejarige opleiding afgelopen is, vindt een twaalftal dames dat erg spijtig. Ze besluiten om door te gaan en komen een keer per maand bij elkaar om leuke en leerzame onderwerpen te behandelen. De ontmoetingen zijn vanaf dan bij één van de deelnemers thuis. “Het houdt ons mooi bezig!”

Door Karin Stronks

Betsy Winters stelt het rooster op en zorgt voor een leuk, leerzaam en gevarieerd programma. De bijeenkomsten zijn nog altijd bij één van de cursisten thuis. Een keer per jaar wordt een schoolreisje georganiseerd. “Zo zijn we al 35 jaar lang bezig! We zijn nu nog met tien dames, helaas zijn twee cursisten overleden. We gaan verder, zo lang het nog lukt. Hoe we de toekomst zien? Nou, ik heb het rooster voor volgend jaar en het jaar daarna globaal klaar. Ons streven is om de veertig jaar te halen. Als dat lukt dan zou ik dik tevreden zijn!” 

De dames zijn eind jaren ‘80 begonnen als moeders met de kinderen op school, nu zijn de meesten oma. De groep is zeer gemêleerd, ook qua afkomst en geloof. “Er is een dame van ‘vrogger’, een humoriste, de vrouw die op de uitgaven let, een vrouw ‘van de klok’, de ‘vaste chauffeuse’, een vrouw met een luisterend oor, een creatievelinge, een grote genieter en een dankbare dame die veel plezier beleefde aan uitjes en bezoekjes binnen onze gelederen.” En dan het ‘zittende gat’, de ‘hulp’ van de bedenker van het jaarprogramma. Betsy: “We leren elke keer weer iets nieuws en soms houden we een ‘praotmorgen’. Ook heel leuk!” 

Door de jaren heen komen bepaalde thema’s telkens terug. Zo wordt in januari de nieuwjaarsvisite gehouden, ook aan Sinterklaas en kerst wordt gedacht. Een creatieve ochtend ontbreekt niet. “We hebben van alles geknutseld. Een egeltje, theepakketje, een schilderij, een handdoekpop en kerststukjes zijn gemaakt. Enkele dames hebben een high tea verzorgd, wat erg in de smaak is gevallen.” 

Er zijn diverse sprekers te gast geweest bij de dames van de open school. Betsy noemt enkele voorbeelden: “Iemand die vertelde over MS, de ANWB bus, iemand met een nieraandoening die zelf de spoeling doet bijvoorbeeld. Maar ook mensen met een bijzonder beroep of een aparte hobby en die zich inzetten voor een goed doel hebben we op bezoek gehad.” 

De schoolreisjes zijn een jaarlijks terugkerend hoogtepunt. “We hebben leuke en leerzame reisjes gemaakt. Lunchen deden we meestal ergens op een bankje, we namen vaak zelf eten en drinken mee. We hebben onder andere Amsterdam, Groenlo, Apeldoorn en Ruurlo bezocht. Diverse bedrijven mochten we bekijken, een brandweerkazerne, een imker, de molen van Ruurlo, een koffiemolenmuseum in Winterswijk, een hoedenmaker in Vorden en in Aalten zijn we te gast geweest bij kunstenaar Herman Testerink. In zijn schuren herleven oude tijden…” De uitstapjes worden steevast afgesloten met een etentje.

Twee jaar hebben de activiteiten van de open school door de coronamaatregelen stilgelegen. “Toch zijn we weer van start gegaan met de open school. Het is fijn om een vast programma te hebben, op een vaste ochtend. We doen het samen en het houdt ons mooi bezig! Bovendien ben je nooit te oud om te leren…”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit