Bastiaan Rijpkema. Foto: Dieter Telemans
Bastiaan Rijpkema. Foto: Dieter Telemans

De grenzen van tolerantie

Maatschappij

BREDEVOORT - ‘Als we ongelimiteerd tolerant zijn, zelfs tegenover hen die zelf intolerant zijn, dan zal de tolerante mens te gronde gaan, en met hem de tolerantie’, aldus Popper in 1945. Waar liggen de grenzen van tolerantie? Daarover spreekt Hoogleraar Verdraagzaamheid en Rechtsfilosoof Bastiaan Rijpkema op donderdag 13 oktober in de Koppelkerk in Bredevoort.

De Tolerantie Colleges maken onderdeel uit van een breed programma ‘1572 - De Geboorte van Nederland’. De colleges beginnen om 20.00 uur en zijn zowel fysiek in de Koppelkerk in Bredevoort, als online via livestream te volgen. Ze zijn te volgen in een reeks, maar ook los van elkaar. Deelname aan het college bedraagt 12,50 euro per college. Via livestream zijn de colleges kosteloos te volgen. Aanmelden kan via www.koppelkerk.nl. De Tolerantie Colleges worden mede mogelijk gemaakt met steun van Provincie Gelderland, Gemeente Aalten en Stichting De Gaostok.
Hoe ver reikt democratische tolerantie? Op verschillende plekken in de wereld staat de democratie onder druk. Maar een democratie zichzelf verdedigen tegen antidemocratische partijen? Of moet een democratie juist neutraal blijven? Deze vragen staan centraal in het debat over de weerbare democratie. Dat doet Rijpkema aan de hand van vele voorbeelden, van de Verenigde Staten tot Nederland, en in dialoog met het publiek.
Bastiaan Rijpkema (1987) is rechtsfilosoof en jurist. Hij is bijzonder hoogleraar Verdraagzaamheid en universitair hoofddocent aan respectievelijk de faculteiten Geesteswetenschappen en Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden. Hij schrijft columns voor De Groene Amsterdammer.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant