Polstraat, Huize Beth San, Feestgebouw op de achtergrond, circa 1910. Foto: collectie Hans Schutte

Polstraat, Huize Beth San, Feestgebouw op de achtergrond, circa 1910. Foto: collectie Hans Schutte  

Oplossing zoekplaatje Polstraat en omgeving

Maatschappij

AALTEN - Op deze foto uit ca. 1917 uit de collectie van Hans Schutte zijn twee markante gebouwen te zien: het inmiddels afgebroken Feestgebouw en ‘Klein Beth San’.

Het Feestgebouw stond op de plek waar tegenwoordig de parkeerplaats is van de Hofnar, voorheen activiteitencentrum De Pol Aalten. In 1907 ontstond een plan tot oprichting van de N.V. Feestgebouw. Om dit te realiseren waren financiële middelen nodig. Daarom werden er aandelen uitgegeven: 750 stuks van elk 10 gulden. Op deze manier kwam er 7500 gulden binnen, voor die tijd een flink bedrag.
De ‘rijkeren’ onder de Aaltense bevolking kochten een vel met liefst tien aandelen. Deze kon men later verzilveren. Er zijn aandeelhouders geweest, die dit niet hebben gedaan. Het bedrag werd min of meer geschonken om de bouw van het Feestgebouw mogelijk te maken. Nog in hetzelfde jaar kwam het plan al van de grond en medeoprichter Theodoor Driessen werd de eerste president. Omstreeks 1908 werd het gebouw in gebruik genomen. Het zou bijna zeventig jaar een belangrijke plaats innemen in de Aaltense gemeenschap.

Films en muziek
Vroeger werd er kermis gehouden achter het Feestgebouw. In de jaren dertig van de vorige eeuw werden er al films vertoond in het gebouw. Dit was toen niet zonder gevaar. Het filmmateriaal bestond uit nitrocellulose, een zeer brandbaar materiaal. Bij de vertoning van films waren daarom altijd brandweerlieden aanwezig in het Feestgebouw.
Het gebouw was ook ooit de poptempel van Aalten. Vanaf de jaren zestig werden er in het Feestgebouw vele legendarische concerten gehouden met onder meer Fly In, Nirwana en Attica. Bands als Earth Wind & Fire, Herman Brood and his Wild Romance, Kayak en Normaal traden er op. In 1977 werd het Feestgebouw gesloopt om plaats te maken voor activiteitencentrum ‘De Pol’, het huidige ‘De Hofnar’.  

Klein Beth San
Hans en Sandra Hiddink-Winkelhorst schrijven over Klein Beth San het volgende: “Wat leuk dat wij ons huis op het zoekplaatje in de editie van 30 augustus zagen staan. Ons huis staat op de voorgrond, op de hoek van de Ormelstraat en Hofstraat en was beter bekend als Klein Beth San. De foto is waarschijnlijk genomen vanaf het dak van de fabriek van de familie Driessen (Waar nu o.a. Buurtzorg en de BENU apotheek zit).”
“Het huis is in 1902/1903 gebouwd en werd bewoond door architect Brill, de gemeente-architect in Aalten. Hij kwam vanuit Delft met zijn gezin naar Aalten. Daarna is het bewoond geweest door de familie Te Sligte. Meneer Te Sligte was directeur van de Landbouw (Coöperatie). Na zijn pensionering/emeritaat kwam vervolgens ds. Schouten in het huis wonen. Hij gaf het huis de naam Beth San, wat in het Hebreeuws Huis van Rust, Huis van Vrede betekent. Omdat hij zich ingezet heeft voor de ouderenzorg in Aalten, werd later het verzorgingshuis aan de Ludgerstraat ook Beth San genoemd. Sindsdien heet het huis ‘Klein Beth San’.”

Pension
“In de jaren vijftig begon mevrouw (toen mejuffrouw) Te Paske een pension in het huis. Ze had vooral langdurige kostgangers, onder wie veel docenten en leraren van het voortgezet onderwijs in Aalten. Maar in de zomer verbleven er ook vakantiegasten. Haar langste pensiongast was de kleurrijke leraar Frans, Nico Berkelaar. Hij bewoonde de twee kamers aan de voorkant, samen met zijn papegaai Lorre, die perfect in het Frans kon tellen.Hij woonde meer dan 25 jaar in het pension. In de jaren negentig werd het huis een opvanghuis en crisisopvang en was de stichting STOOG beheerder.”
“In 2000 kregen wij de mooie kans het huis te kopen en te restaureren en te verbouwen. De foto moet rond 1910 zijn gemaakt, omdat de huizen van de Volkshuisvesting er nog niet op staan. Die zijn rond 1915 gebouwd. Jammer dat het Feestgebouw verloren is gegaan en vervangen is door een veel minder fraai pand.”
“Wij hebben het verhaal van de historie ontvangen van de inmiddels overleden mevrouw Riek te Paske en ook nog wat meer oude foto’s van het huis en bewoners. Architect Brill staat ook bij Café Schiller op de lijst als lid van de Sociëteit die daar ook al meer dan 100 jaar hangt.”

Tekstredactie: Leo van der Linde

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant