De kinderen klaar voor de schilderopdracht. Foto: Jos Wessels

De kinderen klaar voor de schilderopdracht. Foto: Jos Wessels

Zomer in Gelderland in Bredevoort

Maatschappij

BREDEVOORT - Het was op 17 augustus de hele dag een drukte van belang op ‘Zand in Bredevoort. Het populaire tv-programma Zomer in Gelderland was er namelijk neergestreken.

Een kernteam van in oranje shirts gehulde Bredevoorters bereidde de thema-opdracht voor: maak een verhaal rond de kruittorenramp in 1646 en rond Hendrickje Stoffels. Hendrickje, in 1625 in Bredevoort geboren, was de geliefde van Rembrandt. De Werkgroep Bredevoort Schittert had het op zich genomen de kruittoren op te bouwen.
Tegen 6 uur leek het of heel Bredevoort was uitgelopen naar ’t Zand, volgens de presentatoren Lisanne Halleriet en Frank Oosterwegel het mooiste pleintje van Gelderland. De tribune zat vol met vertegenwoordigers van de Bredevoortse verenigingen en de school. De zenuwen waren gespannen: hoeveel geld halen we binnen voor het goede doel en op welke plaats eindigen we in Gelderland?

Live
Om 18.15 uur ging het live. Hartveroverend waren de kinderen die Willie, het enige jurylid, naschilderden. In hoog tempo werden de diverse items uitgevoerd: de ontploffing van de Kruittoren, het gesprekje met Hendrickje, het maken van een Bredevoortse ansichtkaart en natuurlijk de stormbaan. Die was extra spannend want de tegenstander was Beek/Loerbeek. Helaas was voor publiek en deelnemers niet duidelijk waar nou precies de finish was, maar de race werd gewonnen door Beek/Loerbeek.
Uiteindelijk bleek Bredevoort geëindigd op de vierde plaats. Maar dit is een tussenstand: er volgen nog zeven plaatsen in onze provincie. Het mooie bedrag van 795 euro kon worden bijgeschreven voor het goede doel: een fontein in de Grote Gracht.
De dag heeft in ieder geval wel gezorgd voor een schitterend stukje pr: de kijkers kregen een goede indruk van de samenhang en het enthousiasme in het oude stadje.

Een volle tribune. Foto: Jos Wessels
Opbouw van de Kruittoren. Foto: Jos Wessels

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant