Timmerdorp in aanbouw. Foto: Karin Stronks

Timmerdorp in aanbouw. Foto: Karin Stronks

Aaltense kinderen timmeren samen een dorp

Maatschappij

AALTEN - Maar liefst 65 kinderen hebben zich twee dagen lang geweldig vermaakt met het bouwen van een timmerdorp. Het burgerinitiatief werd gehouden op 15 en 16 augustus. Het werd zo mooi dat zelfs burgemeester Anton Stapelkamp kwam kijken.

Door Karin Stronks

Op maandag 15 augustus verzamelen de kinderen zich bij het jongerenhuis aan de Ludgerstraat. Pallets, gereedschap, spijkers en schroeven liggen te wachten op de jonge timmerlieden die worden verdeeld in zes groepen. Een professionele timmerman is aanwezig en per huis zijn twee vrijwilligers behulpzaam. Voordat de jeugd aan de slag gaat moet eerst een bouwtekening worden gemaakt
Aan lange tafels bedenken groepjes van tien of elf kinderen eerst samen met de vrijwilligers en onder toeziend oog van de beroepstimmerman hoe het huis eruit komt te zien. “Als de tekeningen klaar zijn wordt de vergunning verstrekt”, glimlacht Linda Heinen, één van de initiatiefnemers. “We hebben het idee voor een timmerdorp overgenomen van speeltuin de Ossenkop, Bredevoort. Daar is het al diverse keren gedaan. Voor Aalten is het een primeur.”

Voorbeeld
De pallets en gereedschapskisten worden verdeeld en de kinderen kunnen aan de slag. Met de bouwtekening als voorbeeld wordt een begin gemaakt met het bouwen, met het in elkaar timmeren van de zes hutten. Linda: “De kinderen hebben een vlag ontworpen voor hun huis.” Op maandag worden de vrijwilligers en kinderen begeleid door timmerman Henk en dinsdag ziet timmerman Hans toe op het bouwen van het timmerdorp. “Zij letten voornamelijk op het verstevigen van de hutten.”
Maandagmiddag krijgt het timmerdorp al echt vorm. De hutten zijn zeer divers, sommigen hebben een spits dak, anderen plat, er zijn smalle gangen of meerdere ruimten met een aanbouw, het geluid van hamer op spijker, zagen en boren klinkt op achter het jongerenhuis. Er wordt prima samengewerkt. De vrijwilligers zijn te herkennen aan speciale timmerdorp-shirts. “We schieten al mooi op”, aldus Linda, “We schenken ranja en tussen de middag is een snackwagen hier geweest. Morgen gaan we schilderen.”

Burgemeester
Dinsdag 16 augustus wordt de laatste hand gelegd aan het timmerdorp. “De kinderen gaan het timmerwerk afronden en de hutten worden geschilderd.” De initiatiefnemers hebben nog een leuke verrassing in petto. “Op de tweede dag gaan we met de kinderen met een huifkar op pad om een ijsje te halen en tussen de middag krijgen zij en de vrijwilligers een broodje knakworst.” Aan het eind van de laatste middag komt burgemeester Anton Stapelkamp de bouwwerken beoordelen.
Timmerdorp is een burgerinitiatief. Linda, Jamie, Michiel en Rick, vier enthousiaste mensen, hebben deze vakantieactiviteit voor kinderen van de basisschoolgroepen 3 tot en met 6 opgezet, samen met Figulus Welzijn. Het project is mede mogelijk gemaakt door sponsoring en door een subsidie van het Naoberfonds. Cliënten van Estinea hebben gereedschapskisten gemaakt.

Een latje zagen voor de hut op timmerdorp. Foto: Karin Stronks
Kinderen en vrijwilligers druk met de bouw van een hut op timmerdorp. Foto: Karin Stronks
De hutten krijgen vorm op maandagmiddag. Foto: Karin Stronks
Kinderen fanatiek bezig met hun hut op timmerdorp. Foto: Karin Stronks

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant