Foto: Hans Schutte

Foto: Hans Schutte

Oplossing zoekplaatje, speeltuin ‘t Noorden

Maatschappij

AALTEN - We zien hier speeltuin ‘t Noorden Aalten, een foto uit circa 1965. Op de achtergrond zien we de molen van Ter Haar (de Oude Molen) in verval, enkele jaren voordat deze verdween uit ons dorpsbeeld.

Sinds 1866 is ‘t Noorden een blijvend begrip voor de meest onderscheidende feesten en ontmoetingen in Aalten en omstreken. Een stukje geschiedenis. In opdracht van Jan Hendrik Weenink vindt er in 1866 een verbouwing plaats. Een deel van het bouwland verandert in een ‘terrein tot vermaak’. Het is het begin van de speeltuin die nog steeds deel uitmaakt van ‘t Noorden. Weenink begon er ook een café.
In 1876 vertrekken de Weeninks. Engelbartus Simmelink uit Winterswijk wordt de nieuwe tapper en gaat met zijn café Simmelink van start. Na zijn dood neemt zijn weduwe Johanna Gesiena Simmelink-Nijenhuis de leiding over. In 1918 wordt Bernardus Heersink uit Winterswijk de nieuwe eigenaar. De naam van café Simmelink wordt nu veranderd in ‘t Noorden. In 1948 volgt Jan Bertus Keijzer Heersink op, die in 1957 op zijn beurt opgevolgd wordt door Abraham Grevink, die in 1976 overlijdt.

Glijbaan
Bekend is ‘t Noorden door zijn metershoge glijbaan. Deze glijbaan is rond 1990 verdwenen. Velen hebben er herinneringen aan. Na het overlijden van Abraham Grevink wordt de zaak voorgezet door zijn weduwe Grevink-Piepers en de families Grevink en Prinsen. In deze jaren worden er talloze bruiloften en feesten gevierd. Het café en de speeltuin worden goed bezocht. In 1997 nemen Martin en Monique Hüning de zaak over. Onder hun leiding komt er een groter zalencentrum. Het restaurant wordt in 2011 omgebouwd tot pannenkoekenhuis. Sinds 2015 zijn zoon Wesley en schoondochter Nita Hüning bij in de zaak getreden. In 2022 wordt er een Toeristisch Overstap Punt (TOP) gerealiseerd. De zalen krijgen allemaal een fikse upgrade. Allemaal onder het motto van: ‘Vier t leven’.

Foto met dank aan: Hans Schutte.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant