Annekée Cuppers en Henri Walterbos bekijken het boek Achterhoekse Deerns waaraan zij hun medewerking verleenden. Foto: Gerwin Nijkamp
Annekée Cuppers en Henri Walterbos bekijken het boek Achterhoekse Deerns waaraan zij hun medewerking verleenden. Foto: Gerwin Nijkamp

‘Achterhoekse Deerns mogen gezien worden’

Maatschappij

LICHTENVOORDE – Wekelijks zijn hun verhalen in de kranten van Achterhoek Nieuws te lezen, vooral in de Oost Gelrese titels Elna en Groenlose Gids. Behalve de passie voor lokaal nieuws delen Annekée Cuppers (Lichtenvoorde, 1971) en Henri ‘Wally’ Walterbos (Groenlo, 1961) ook de liefde voor het persoonlijke verhaal. Met hun medewerking aan het boek Achterhoekse Deerns zien zij hun pennenvruchten nu een keer niet op krantenpapier met een nietje erdoor, maar op glossy papier, gebonden en voorzien van kaft.

Door Gerwin Nijkamp

Op het redactiekantoor in Lichtenvoorde bladeren de beide schrijvers trots en nieuwsgierig door het boek. “Heel herkenbaar wat je zegt”, roept Walterbos bij de pagina’s met informatie over de zeven auteurs. “De mooiste quotes komen inderdaad vaak na afloop van het interview.”

De lijst was zo lang dat er wel vier of vijf boeken mee gevuld hadden kunnen worden

Wat volgt is een uitgebreide uitwisseling van ervaringen bij de totstandkoming van het boek. Cuppers nam twee deerns - Linda van der Berg en Louise te Poele - voor haar rekening, Walterbos interviewde er drie: Laura van Kaam, Mieke Stemerdink en Claudia Straatmans.
De Lichtenvoordse raakte al bij het project betrokken toen het idee werd geopperd door Linda Commandeur en Marianne Besselink, burgemeester van Bronckhorst. Zij vonden in 2019 dat het na twee edities van Achterhoekse Kearls wel een keer tijd werd voor een boek met Achterhoekse deerns.

“In het begin werden alle namen van Achterhoekse vrouwen op tafel gegooid. De lijst was zo lang dat er wel vier of vijf boeken mee gevuld hadden kunnen worden”, herinnert Cuppers zich. Ze vindt het mooi dat er niet alleen ruimte is voor de bekende topvrouwen. “Ik heb zelf bijvoorbeeld geijverd voor Linda van der Berg vanwege haar indrukwekkende levensverhaal.” Zij kampte met zware depressies, maar wist in de Achterhoek uiteindelijk rust te vinden om opnieuw te beginnen met leven. “Ik ben heel blij dat ik zichtbaar heb kunnen maken wat anders verborgen blijft. Hopelijk zijn er lezers die zich hierin herkennen en geholpen zijn met dit verhaal.”

Soms is het ook de interviewer zelf die zich in het verhaal van de ‘deerne’ herkent. Walterbos voegde zich later bij het schrijversgezelschap nadat hij reageerde op een oproep van uitgever Willy Hermans. “Ik wilde zangeres Laura van Kaam heel graag portretteren. Ik wist dat zij al op jonge leeftijd te maken heeft gehad met een depressie. Helaas ben ik zelf ervaringsdeskundige.” Dat maakte wel dat hij tot de oud-winnares van The Voice Kids kon doordringen wat resulteerde in een zestien pagina’s tellend verhaal inclusief foto’s. “Voor de krant zijn mijn artikelen ook vaak aan de lange kant”, vertelt de Grolse schrijver. Al die details en anekdotes bij elkaar laten volgens hem het complete plaatje zien. “Ik ben heel blij dat we in dit boek die ruimte kregen.”

Wat beide schrijvers goed doet, is dat alle geïnterviewden warme gevoelens voor de regio koesteren. Cuppers vertelt over Louise te Poele, een internationaal kunstenares die dankzij de leegte in de Achterhoek de ruimte in haar hoofd vond om eigen interesses te ontwikkelen.

Dat niet alleen het landschap de deerns vormden, maar ook de mensen om hun heen, ervoer Walterbos in Harfsen waar hij oud-plaatsgenoot Claudia Straatsmans ontmoette bij haar moeder thuis. Zij is hoofdredactrice van het glossy magazine Nouveau en schuift regelmatig aan bij het televisieprogramma Koffietijd. “Ik was vooraf best nerveus”, bekent Walterbos. “Hoe zou iemand die gewend is aan de wereld van glitter en glamour op mij reageren?” Al bij binnenkomst was het ijs gebroken: “Van welken Walterbos bun ie, vroeg Claudia’s moeder mij.” Ook Claudia zelf blijkt nog een woordje Achterhoeks te spreken en gooit er in Amsterdam samen met een in Lichtenvoorde geboren vriendin ook regelmatig opmerkingen uit als ‘den is good te pas’ en ‘verbeeld oe maor niks’.

De twee auteurs bekijken het boek nog eens en dromen hardop over een deel twee van Achterhoekse Deerns. Aan geschikte kandidaten geen gebrek. Of ze mee willen werken is eerder de vraag, weten Wallerbos en Cuppers uit ervaring. Achterhoekse mannen staan al bekend als bescheiden, maar de vrouwen zijn dat nog meer. Ze verrichten vaak ontzettend veel werk achter de schermen zonder dat iemand dat ziet. Liever vertellen ze er ook niet over, maar de twee auteurs zijn het er over eens: “Alle Achterhoekse Deerns mogen gezien worden!”

Achttien bijzondere vrouwen, achttien bijzondere verhalen

Het boek Achterhoekse Deerns is het vervolg op de twee boeken met Achterhoekse Kearls, uitgegeven door Willy HermansAl in 2019 ontstaat dit idee bij Linda Commandeur en Marianne Besselink, burgemeester van de gemeente Bronckhorst.

De uitgever ziet dit zitten en vormt met Annekée Cuppers, Marjolijn Gerritsen, Kelly Heerink, Gerard Menting en Henri Walterbos het team van schrijvers. Theo Kock tekent - net als bij Achterhoekse Kearls - voor de foto’s van de achttien vrouwen die met hun verhaal in het boek staan.

De Achterhoekse deerns zijn: Laura van Kaam (zangeres), Lisa Westerveld (politica), Claudia Willemsen (zakenvrouw), Aniek van Koot (tennisster), Louise te Poele (kunstenares), Natasja Thijssen (muzikante), Suzanne Ruesink (boerin), Souad Boumedien (oud-politiewoordvoerder), Siri Worm (voetbalster), Mieke Stemerdink (zangeres), Angela Schokkin (tractor pulling-bekendheid), Mirjam Koster (onderwijsbestuurder), Claudia Krooshof (ondernemer), Mia Tankink (pastoraal werker), Linda van der Berg (ondernemer), Christi Kluivers (kunstenares), Claudia Straatmans (journaliste) en Tante Rikie (festivaldirectrice).

Achterhoekse Deerns verschijnt op vrijdag 8 juli bij Uitgeverij Hermans.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant