Willy Heinen met hortensia's, op de achtergrond de boom van 4000 euro. Foto: Walter Hobelman
Willy Heinen met hortensia's, op de achtergrond de boom van 4000 euro. Foto: Walter Hobelman

Willy Heinen niet achter de geraniums: “Pas op, ik bun eigenwies!”

Maatschappij

Willy Heinen niet achter de geraniums: “Pas op, ik bun
eigenwies!”

BREDEVOORT – In Bredevoort en wijde omtrek is Willy Heinen (65) een bekend persoon. In oktober 1983 begon Heinen als kweker/hovenier en werd later eigenaar van de Intratuin in Bredevoort. Nu is het moment gekomen dat Heinen gaat genieten van zijn pensioen. “Ik achter de geraniums? Dat dacht ik niet! Die verkoop ik liever.”

Door Walter Hobelman

Willy is een ras ondernemer, die door hard te werken, lef te tonen en verstand van zaken te hebben in 2020 een gezond en bloeiend bedrijf over heeft gedragen aan zijn dochter en schoonzoon. Als je met hem in gesprek komt duurt het niet lang of er komen allerlei prachtige verhalen en anekdotes ‘op tafel’. Allemaal onderstrepen ze het ondernemerschap van Willy. Na een herseninfarct negen jaar geleden heeft hij zich weer terug geknokt om aan het werk te kunnen blijven. “De arts zei tegen mijn kinderen dat ze maar afscheid van me moesten nemen want ik zou het niet redden, volgens hem. Maar kijk…. Ik ben er nog!”, aldus Heinen. “Het revalideren was zwaar en helemaal honderd procent is het allemaal niet meer, maar ik kan nog elke dag hier in het bedrijf mijn dingen doen. En verder geniet ik vooral van het leven, mijn vier kinderen, de dertien kleinkinderen en kan ik doen waar ik zin in heb.” Heinen begon met een kleine boomkwekerij in IJzerlo op grond van zijn schoonvader. “Begin maar met dat stukje daarginds, achterin de hoek van het land, want het wordt toch niks”, zei de goede man heel nuchter”, vertelt Heinen. “Maar pas op, ik bun eigenwies en ik dacht er zelf heel anders over en ik heb gelijk gekregen.” Met regelmaat werd het bedrijf vergroot en beslaat nu 5000m2 overdekt tuinplezier en 2000 m2 buitenterrein met een enorm aanbod aan planten, bomen en struiken. “Ik ben binnen de Intratuinformule de kleinste winkel qua oppervlak, maar heb het grootste assortiment”, zegt Heinen met trots. Dat heeft voor een groot deel te maken met de passie van Heinen om zelf op pad te gaan in binnen- en buitenland om bijzondere planten, bomen en ander groen in te kopen. “Laatst kwam ik ergens een boom tegen die bijzonder stevig aan de prijs was. Zelfs ik schrok toen ik hoorde wat die kosten moest, maar ik heb hem wél gekocht en nu staat die voor 4.000 euro te koop in de winkel. Wie hem hebben wil moet snel zijn, ik heb er maar één”, zegt de kweker lachend.
Ondernemen zit bij Heinen in het bloed. Hij is trots op al zijn medewerkers, ook op degenen die inmiddels elders werken of voor zichzelf zijn begonnen. “Veel mensen hebben hier het vak geleerd en wat is er dan mooier om te zien dat ze zelf de stap durven te zetten om zelfstandig aan de slag te gaan? Goed zijn voor je personeel is belangrijk. Er werkt hier nu een mooie groep trouwe en betrokken medewerkers.” Helemaal zonder vallen en opstaan lukte het Heinen allemaal niet. “Vaak is het zo dat er, op het moment dat je denkt dat alles in orde is, weer iets onvoorziens gebeurt. Dat houdt je scherp.” Dat er een goed lopend bedrijf met een gezonde toekomst aan de nieuwe eigenaren is overgedragen, daar is Heinen van overtuigd. “Klanten geven het geld nu makkelijker uit dan in het verleden. Onze klanten willen goed materiaal, dat kunnen ze hier vinden en de kunst voor ons is om niet de goedkoopste te willen zijn en toch veel te verkopen. Dat lukt ons aardig.” Heinen gaat nu genieten van zijn pensioen. Dat begint met een grote afscheidsreceptie op 18 juni. Dat past bij het levensmotto van Heinen: “Als je een reden kan vinden om iets te vieren, dan moet je dat doen.” Eén ding is zeker, hij gaat zich niet vervelen. “De camper staat klaar voor vertrek. Ik ga me wel vermaken.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit