Ilia Dishnica en Ina Christen van Dorcas Aalten. Foto: PR
Ilia Dishnica en Ina Christen van Dorcas Aalten. Foto: PR

Bezoek uit Albanië

Maatschappij

AALTEN - Kort geleden was de landendirecteur van Dorcas in Albanië in Nederland. Hij bracht ook een bezoek aan de Dorcas winkel in Aalten. De opbrengst van deze winkel gaat namelijk voor een deel naar projecten van Dorcas in dit land.

Ilia Dishnica, geboren en getogen in Albanië, werkt al dertig jaar voor Dorcas in dit armste land van Europa. Aan de vrijwilligers van de winkel in Aalten vertelde hij, ondersteund door foto’s en filmpjes, hoe goed en efficiënt het geld daar besteed wordt.

De afgelopen jaren hebben met name jongeren het land verlaten om elders te proberen een toekomst op te bouwen. Hierdoor zijn vooral ouderen vaak in barre omstandigheden achter gebleven. Met een inkomen van soms maar 15 euro per maand in een krot en zonder familie is het geen leven voor hen. Met vrijwilligers worden bij bedrijven en particulieren levensmiddelen verzameld en in voedselpakketten uitgedeeld bij deze allerarmsten. Verder zijn er dagactiviteiten voor deze ouderen om de eenzaamheid te doorbreken en voor kinderen uit arme gezinnen waarbij deze na schooltijd een warme maaltijd krijgen en gelegenheid en begeleiding bij hun huiswerk.

Boeren kunnen technische hulp en een lening krijgen om kassen te bouwen om groente te verbouwen. Voorwaarden zijn dat een percentage gratis beschikbaar moet zijn voor arme medebewoners en dat het geld in tien jaar moet worden terugbetaald. Ook wordt geholpen een kippenbedrijf op te zetten onder soortgelijke voorwaarden. Er zijn groepen vrouwen aan materiaal geholpen om mooi handwerk te maken en door de verkoop van kleding, borduurwerk of beschilderde potten en vazen in een inkomen te voorzien.

Voor jongeren zijn er cursussen om een onderneming te starten waarbij een startkapitaal kan worden gekregen om zo een bestaan in het land zelf op te bouwen. Hierbij wordt vooral gekeken naar zaken die de economie van het land verder kunnen helpen. Zoals een bedrijf waar inwoners geplukte bessen kunnen inbrengen en dit verwerkt wordt tot streekproducten. Ook worden er huisjes gebouwd voor toeristen en campingplaatsen gerealiseerd om inkomsten uit toerisme te genereren.

Door de vaak aangrijpende beelden, het harde werken van de mensen zelf en de strikte voorwaarden die aan hulp worden gesteld werd voor de aanwezige vrijwilligers van de Dorcas winkel in Aalten nog weer bevestigd dat de opbrengst van deze winkel echt heel goed besteed wordt. Ook de klant draagt bij aan dit mooie werk!. Aan het eind werd Ilia Dishnica bedankt voor alle informatie met een pakketje streekproducten uit onze eigen Achterhoek.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant