Mevrouw Piek (103), geflankeerd door burgemeester Anton Stapelkamp en zijn vrouw Cecile. Foto: Jan Oberink

Mevrouw Piek (103), geflankeerd door burgemeester Anton Stapelkamp en zijn vrouw Cecile. Foto: Jan Oberink

Mevrouw Piek 103 jaar

Maatschappij

BREDEVOORT – “Gewoon doen en doorgaan.” Volgens zoon Gerard is dat het ‘geheim’ van zijn moeder die op 29 april de respectabele leeftijd van 103 jaar heeft bereikt. 

Door Karin Stronks

Mevrouw Piek, Truida Piek-Scholten, woont in het Ambthuis in Bredevoort, ze kan niet zo goed meer zien en horen. Dat burgemeester Anton Stapelkamp en zijn vrouw Cecile haar opzoeken op haar 103de verjaardag beseft ze heel goed volgens zoon Gerard. “Ze was in feeststemming toen de burgemeester kwam!”

De verjaardag van mevrouw Piek wordt niet groots gevierd maar in etappes. “Een groot gezelschap is niet fijn voor haar, dan krijgt ze niet alles mee. Eén op één gaat veel beter. Daarom verdelen we de bezoekjes over het weekend.” 

Mevrouw Piek is geboren in Barlo op een boerderij, ze woont na haar huwelijk ‘aan de straat’ in Bredevoort. Er worden twee zoons geboren, Jan en Gerard. “Vader werkte, moeder was thuis bij ons, bij de kinderen. Later heeft mijn moeder wel buiten de deur gewerkt. Ze heeft ontzettend veel gehandwerkt, breien, haken, borduren. Echte meesterstukjes heeft ze gemaakt.” 

In 2007 overlijdt haar man op 93-jarige leeftijd. “Ze hebben het 60-jarig huwelijk net niet gehaald”, verteld Gerard. Tien jaar geleden is ze verhuisd naar het Ambthuis. “We merken dat moeder steeds meer terug in de tijd gaat, haar herinneringen zijn zeer gedetailleerd. We horen soms dingen die we nog niet wisten! Dat ze bij haar vader op schoot zit, ‘hop paardje hop’ zingt. Dat ze mijn vader mist. Wat er tegenwoordig speelt zoals de oorlog in Oekraïne krijgt ze niet echt mee.” 

“Wat haar ‘geheim’ is om deze respectabele leeftijd te bereiken? Gewoon doen en doorgaan”, vertelt Gerard.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant