Bas Fennis (links) en Joop Klein Haneveld met een bord dat hun geschonken is door Traffic Supply. Foto: Barbara Pavinati

Bas Fennis (links) en Joop Klein Haneveld met een bord dat hun geschonken is door Traffic Supply. Foto: Barbara Pavinati

Bas Fennis en Joop Klein Haneveld vragen aandacht voor de ziekte van Lyme

Maatschappij

‘Lyme is veel ernstiger dan veel mensen denken!’

Door Barbara Pavinati

ACHTERHOEK – De Achterhoek heeft met haar grote hoeveelheid natuur een hoge tekendichtheid. En als je gebeten bent door een teek kan je de ziekte van Lyme krijgen. In Nederland worden jaarlijks zo’n 1,3 miljoen mensen gebeten door een teek. Zo’n 27.000 mensen krijgen na zo’n beet de diagnose ziekte van Lyme, ongeveer 1000 tot 2500 mensen worden chronisch ziek. Ook komen tekenbeetziektes, waarvan de ziekte van Lyme de bekendste is, steeds vaker voor. Bas Fennis (35) uit Lichtenvoorde, chronische Lymepatiënt, en Joop Klein Haneveld (72) uit Winterswijk, al 44 jaren huisarts, en vader van dochter met chronische Lyme, grijpen de week van de teek (25-29 april) aan om meer aandacht voor preventie van deze ziekte te krijgen. Ze willen een grotere bewustwording bij de mensen zelf én in de gezondheidszorg creëren. Bas en Joop roepen op: “Bescherm je in de natuur en controleer je bij thuiskomst. Ga met teekklachten altijd naar de huisarts. En huisarts: Denk bij klachten vaker aan Lyme. Vraag naar tekenbeten, denk bij rode huidplekken altijd aan Lyme. Bij ook maar geringe verdenking op Lyme, bij twijfel, niet afwachten maar wel behandelen. Laat acute Lyme niet overgaan in chronische Lyme. Lyme is veel ernstiger dan veel mensen denken!”

Huisarts als poortwachter
De ziekte van Lyme is een infectieziekte overgedragen door teken en veroorzaakt door de Borrelia-bacterie. Het kan voor lichamelijke, mentale en emotionele klachten zorgen. Als het in de acute fase, na de tekenbeet, gelijk herkend en behandeld wordt, is de kans op herstel groot. Herkenning kan plaatsvinden door bijvoorbeeld de rode huidplek ‘Erythema Migrans’. Als wordt afgewacht en niet behandeld, kan de ziekte chronisch worden. Je kan ook klachten krijgen die bij de ziekte van Lyme horen zonder herinneringen aan een tekenbeet. Klachten die bij de chronische vorm van Lyme horen zijn: vermoeidheid, slaapstoornis, gewrichtspijn, spierpijn, depressie, cognitieve klachten, neuropathie, hoofdpijn of hartproblemen. Joop: ”Als huisarts ben je een poortwachter. Als je een rode plek ziet en je hebt een vermoeden van Lyme moet je die plek gelijk behandelen als acute Lyme en niet wachten totdat het overgaat zoals bij de meeste andere kwalen wel gangbaar is. Ook als er na een tekenbeet geen rode plek komt, maar wel koorts of andere klachten, moet je niet afwachten maar ook behandelen als Lyme. De NHG- richtlijnen (richtlijnen van het Nederlands Huisartsen Genootschap, BP) zijn op dit punt duidelijk.  De klachten van een tekenbeet kunnen ook pas maanden later komen. Daarom stel ik tegenwoordig bij iedereen die koorts heeft de vraag: ‘Bent u onlangs gebeten door een teek?’ Eigenlijk zouden alle huisartsen deze vraag standaard moeten gaan stellen bij koorts.” Bas vult aan: ”Als patiënt heb je ook een taak. Ben je gebeten door een teek, ga dan altijd naar de huisarts of meld de beet bij de assistente. Denk niet dat hem weghalen altijd voldoende is of dat als er geen rode kring of vlek ontstaat dat het niet erg is. Je kan altijd klachten krijgen. Zelf heb ik mijn eerste beet in 2003 gehad. En in 2013 een tweede. Pas in 2017 ontstonden de ergste klachten, waardoor ik jaren bijna alleen maar in bed kon liggen. Ik heb zeker 150 behandelingen gehad die bijna 25.000 euro hebben gekost. Gelukkig heb ik op het moment weer iets meer kwaliteit van leven.”

Erkenning en onderzoek
“Er is nog veel niet bekend over Lyme en er is nog meer onderzoek nodig, want in Nederland worden veel klachten door dokters niet erkend en herkend als Lymeklachten. Er zijn ook patiënten die na een goede behandeling voor acute Lyme toch klachten blijven houden. Vaak wordt dat in Nederland gezien als ‘restschade‘ waar je mee moet leren leven’. Er zijn echter ook veel artsen over de hele wereld die chronische Lyme als een actieve chronische infectieziekte zien die je actief kunt behandelen, maar zij hebben nog te weinig wetenschappelijke onderbouwing. Ook zijn er officieel in Nederland nog maar weinig behandelmethoden bekend en zoeken patiënten zich suf naar ‘alternatieve’ behandelingen,” weet Joop, die zich de laatste jaren heel erg verdiept heeft in de ziekte van Lyme door het volgen van opleidingen en bijwonen van artsencongressen in binnen- en buitenland. Hij neemt ook deel aan wetenschappelijk onderzoek in Nederland op het gebied van Lyme. “Te vaak wordt tegen patiënten gezegd dat de klachten tussen hun oren zitten en dat ze er maar mee moeten leren leven….De gezondheidszorg is op dit vlak toch wel verouderd en de meeste behandelingen tegen Lyme worden niet vergoed of de arts durft de methode niet te gebruiken.” Bas geeft een voorbeeld: ”Ik heb voor mijzelf een apparaat gekocht waarmee ik mijzelf elektrotherapie geef. Eigenlijk is het te zot voor woorden dat ik zelf een ontzettend duur apparaat moet aanschaffen. Deze ziekte moet gewoon beter erkend worden en meer behandelingen dienen door de verzekering vergoed te worden. Ik wil voorkomen dat mensen hetzelfde moeten doormaken als ik. Ook vind ik dat artsen hun literatuur beter bij moeten houden en vaker van up-to-date medische informatie worden voorzien door hun beroepsorganisaties. Ik had veel eerder goed geholpen kunnen worden als de verschillende artsen die ik gesproken heb bekend zouden zijn geweest met de verschillende symptomen. Ze hoeven zich daarvoor echt niet te beperken tot onderzoeken in Nederland. Ik wil ze aanmoedigen om ook over de grenzen te kijken.” Joop besluit: ”Ik gun niemand de ziekte van Lyme. Als ik zie wat het met mijn dochter doet en gedaan heeft, breekt mijn hart. Het is allemaal niet niks. Ik hoop dat deze pijn in de toekomst bij anderen voorkomen kan worden. Daarom kom ik nu in actie.”


www.weekvandeteek.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant