Vita en Sofia gevlucht uit Charkov met hun prijswinnende Pekinees hond. Foto: PR
Vita en Sofia gevlucht uit Charkov met hun prijswinnende Pekinees hond. Foto: PR

Oekraïense vluchtelingen in Aalten, Bredevoort en Dinxperlo

Maatschappij

AALTEN/BREDEVOORT/DINXPERLO - Er zijn inmiddels 55 Oekraïense gasten bij veertien gastgezinnen ondergebracht. Het zijn mensen die blij zijn dat ze een tijdelijk onderkomen hebben gevonden.

De onzekerheid over hun toekomst is van hun gezichten af te lezen. De zorg over de familie en vrienden die nog in Oekraïne verblijven is groot. Ze hebben nog geen idee hoe hun eigen toekomst eruit zal zien. Kunnen ze nog terug naar hun land? En tegelijkertijd zijn ze dankbaar voor de gastvrije ontvangst in de gastgezinnen. Eén van de gastgezinnen zegt: “Naast tranen en momenten van verdriet, wordt er ook gelachen en pakken ze de draad weer wat op met dagelijkse dingen als bijvoorbeeld een wasje draaien en de hond borstelen.” 

De hulp vanuit de bevolking wordt bijzonder gewaardeerd. Sommige mensen zijn vertrokken met alleen waarde papieren en het hoogst noodzakelijke. Dan is het fijn dat buren, familie en vrienden van een gastgezin bijspringen. Vaak worden in een mum van tijd bijvoorbeeld bedden georganiseerd of een stofzuiger of nieuw ondergoed. En dan is er ook nog de Aaltense Uitdaging waar ze terecht  kunnen voor extra kleding in het pand van Beele in Aalten en het Dinxcenter in Dinxperlo. Enkele Oekraïense gasten zijn gelijk aan de slag gegaan als vrijwilliger bij het inzamelen van goederen voor Oekraïne. Ook kunnen de Oekraïners elkaar ontmoeten tijdens de inloop uren in de Zuiderkerk in Aalten en het Kulturhus in Dinxperlo. 

Daar zijn ook tolken aanwezig die informatie kunnen geven over geld en extra hulp. Erg opvallend is dat veel Oekraïense vluchtelingen een huisdier meenemen. Ze kunnen daarmee vaak niet terecht in de grotere opvangcentra. “En als je op de vlucht bent en het is je gelukt om je huisdier tot in de Achterhoek mee te nemen, dan is goed te begrijpen dat je hoopt op een gastgezin waar ook je huisdier welkom is.”

De gastgezinnen hebben zich aangemeld bij de gemeente Aalten en dankzij de vele vrijwilligers en de steun vanuit Figulus Welzijn mogen ze rekenen op ondersteuning. Veel gastadressen hebben zich ook aangemeld bijde organisatie TakeCareB&B. Door de acute noodsituatie in Oekraïne en de vele aanmeldingen voor gastgezinnen hebben veel mensen gemerkt dat er daar vertraging op de lijn zit. Inmiddels hebben binnen de gemeente verschillende partijen het initiatief genomen om een plaatselijk alternatief op te zetten. “Als u nog overweegt om u aan te melden voor de opvang van vluchtelingen of juist voor het ondersteunen van een gastgezin of vluchtelingen, kijk dan in de rubriek van de gemeente.”


www.aalten.nl

Kleding bij Sealing Valley. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit