Moderne kuilverdeler. Foto: Eric Scholten
Moderne kuilverdeler. Foto: Eric Scholten Eric Scholten

Hoopman Machines uit Aalten produceert 5000ste kuilverdeler

Landbouw

AALTEN - Hoopman Machines uit Aalten heeft de 5000ste kuilverdeler geproduceerd en afgeleverd bij Holaras dealer Agrotechnik Tafily in Polen. De kuilverdeler is tegenwoordig een onmisbare hulp voor boeren en loonwerkers tijdens het inkuilen van gras.

Maar hoe is de kuilverdeler eigenlijk ontstaan? “Wij gaan zo’n 45 jaar terug in de tijd”, vertelt Julita Boesveld. “Joop Visser uit Miste kuilde regelmatig met zijn buurman het gras in. Met een hooivork stond Joop op de kuil om plukken gras zo goed mogelijk te verdelen. Naast dat het zwaar handwerk was, was het de uitdaging om de kuil zo egaal mogelijk te maken voor een goede conservering van het gras. Toen bedacht Joop dat dit gemakkelijker kan. Het begon met een Strela op de kuil, wat niet werkte omdat het te licht was voor de hoeveelheid gras. De zijkanten bedekten hij met een stuk oude vloerbedekking, dat hield het gras goed tegen tijdens het verdelen. Het idee is ontstaan, maar nu wilde Joop hier een degelijke en zwaardere machine van maken. Het ontwerp is neergelegd bij landbouwmechanisatiebedrijf Klein Nibbelink uit Bredevoort. De heer Klein Nibbelink heeft Joop in contact gebracht met Bram Hoopman, want Hoopman Machines is tenslotte gespecialiseerd in het bouwen van landbouwmachines.”


Van idee naar innovatie
Toen Bram de smederij van zijn vader overnam in 1955 startte hij een handel in het importeren en verkopen van landbouwgoederen. Daarnaast was hij continu op zoek naar innovatie. Zo werkte hij het idee van de knollenplukker uit van boer Heijnen en ontwikkelde hij de uienafstaartmachine voor een akkerbouwer uit Zeeland die uien staartloos wilde verpakken. Ook deze uitdaging wilde hij graag aan en produceerde door goed te luisteren naar de ideeën van boer Joop de allereerste kuilverdeler. Nu 45 jaar later is de kuilverdeler diverse keren aangepast, uitgebreid en verbeterd. Een robuuste machine die wereldwijd gebruikt wordt op boerderijen.

Prototype 1e kuilverdeler.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant