Bewust ondernemen en realiseren met project BOER van GAJK. Foto: startbijeenkomst
Bewust ondernemen en realiseren met project BOER van GAJK. Foto: startbijeenkomst

Bewust ondernemen en realiseren: Project BOER van GAJK

Landbouw

AALTEN - Tien jonge boeren uit Gelderland gaan werken aan hun toekomst met behulp van project BOER. Zaterdag 15 oktober werd het project afgetrapt bij Suzie’s Farm in Aalten. Zowel de deelnemers als de projectpartners kregen een rondleiding over het bedrijf van de ondernemende Suzanne Ruesink.

Project BOER staat voor bewust ondernemen en realiseren. Het is een project waarin de jonge agrarische ondernemers uit Gelderland een bedrijfsplan gaan maken voor hun agrarische onderneming. Ze gaan tijdens het project kijken naar zichzelf als ondernemer, het erf, de omgeving en mogelijke verdienmodellen. Het project is een initiatief van het Gelders Agrarische Jongeren Kontakt (GAJK) en wordt uitgevoerd met behulp van Countus, LTO Noord, Rabobank en Stichting Stimuland. Het project wordt financieel ondersteund door provincie Gelderland.
Tien jonge boeren uit de provincie Gelderland doen dit najaar mee aan het project. Er is veel diversiteit in de groep. Van Putten en Vorden tot Herveld. Van akkerbouw en melkvee tot varkens. En van al volledig meewerkend in een agrarisch bedrijf tot nog zoekende naar een bedrijf. Samen gaat de groep werken aan een plan voor hun agrarische toekomst.

Doel behalen
Michiel Woestenenk trapte de middag af. Michiel is zelf melkveehouder in Laren en daarnaast bestuurder bij het GAJK. Als symbool voor project boer heeft hij een hagelpatroon meegenomen. “Als je gaat jagen, schiet je op een doel. Om dat doel te raken schiet je met hagel. Dat zijn verschillende kogeltjes waardoor de kans groter wordt dat je je doel raakt. Als jij in het echte leven een doel wil behalen, is het ook goed om daarvoor meerdere hulpmiddelen en handvaten te gebruiken. Project BOER gaat jullie de komende tijd die hulpmiddelen bieden zodat jullie je doel kunnen behalen.”
Tijdens de bijeenkomst wordt een video van gedeputeerde Peter Drenth van provincie Gelderland getoond. Hierin zegt hij dat Gelderland niet zonder een vitaal landelijk gebied kan, met gezonde agrarische bedrijven, levendige dorpen en een gezonde agroketen. Vanuit die gedachte wil de provincie project BOER dan ook financieel ondersteunen.

Suzie’s Farm
De aftrap van het project was bij Suzie’s Farm, en dat was niet voor niks. Suzanne Ruesink is namelijk een razend enthousiaste onderneemster met agrarische wortels. Naast een melkveebedrijf met 175 melkkoeien en een varkensbedrijf met ruim 3.000 vleesvarkens houdt Suzanne samen met haar ouders jaarlijks de Farm en Countryfair met zo’n 30.000 bezoekers in vier dagen en hebben ze in coronatijd een zalencentrum gekocht. In dat zalencentrum willen ze hun eigen producten aan de man brengen. Dat doen ze in een mini-supermarkt en een restaurant.
“Ik hou van nieuwe dingen en reuring op het bedrijf. We hadden goed lopende boerenbedrijven, maar ik miste het contact met mensen”, vertelt Suzanne aan de aanwezigen. “Ik kreeg de kans om met een Nuffield Scholarsship veel te reizen en daar heb ik zoveel ideeën op gedaan. Dat raad ik jullie ook aan om te doen. Kijk bij andere mensen in de keuken hoe ze het doen en haal daar uit wat past bij jou en jouw bedrijf.”

Niet ‘dood denken’
Suzanne heeft ook advies voor de jonge ondernemers. “Vind waar jij gelukkig van wordt en pas jouw situatie daarop aan. Denk goed na over wat je wilt, maar niet te lang. Je kunt je goede ideeën ook ‘dood denken’. Soms moet je gewoon beginnen met ondernemen.” Suzanne heeft in ieder geval nog voldoende ideeën en ontwikkelingen voor haar bedrijf, net zoals de deelnemers na het enthousiaste verhaal van Suzanne.

Planning project BOER
De deelnemers van project BOER komen de komende periode negen keer samen.
Tijdens de drie collectieve bijeenkomsten die volgen krijgen de deelnemers verhalen van inspirerende sprekers te horen. In de vijf subgroepbijeenkomsten gaan zij zelf aan de slag en maken zij de vertaalslag van het inspirerende verhaal van de spreker naar hun eigen bedrijfsplan. De deelnemers worden hierbij geholpen door coach Johnny Lankheet van Countus.
Op 20 februari 2023 wordt het project op feestelijke wijze afgesloten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant