Een kijkje in de keuken van een agrarisch bedrijf met Fietstocht de boer op. Foto: PR
Een kijkje in de keuken van een agrarisch bedrijf met Fietstocht de boer op. Foto: PR

Fietstocht de boer op met BoerBurgerBrunch

Landbouw

AALTEN – LTO afdeling Aalten organiseert ook dit jaar Fietstocht de boer op. Op 31 juli kan worden gestart bij drie agrarische bedrijven die ook te bezichtigen zijn. De route is uitgezet rondom Sinderen, Breedenbroek en Lintelo. Deelname is gratis, voor drinken en de BoerBurgerBrunch wordt een bijdrage gevraagd. Starten kan tussen 10.00 en 12.00 uur. “Een leuk en leerzaam dagje uit voor het hele gezin”, zegt Emiel Koskamp namens de organisatie.

Door Karin Stronks

Loonbedrijf Westerveld in Breedenbroek, melkveebedrijf Vreman, Lintelo en varkenshouderij Wikkerink in Sinderen zijn dit jaar startlocatie van Fietstocht de boer op. De route voert over mooie paadjes, zand- en verharde wegen. “LTO probeert elke keer een afwisselende en verrassende route uit te zetten langs plekjes waar je niet zo snel komt. De totale afstand is dit keer ongeveer 35 kilometer. Bij alle bedrijven kunnen fietsers even wat drinken en eten en natuurlijk een kijkje in de keuken nemen.” Emiel helpt namens AJK (Agrarisch Jongeren Kontakt) met de organisatie van de fietstocht. 

Waarom Fietstocht de boer op? Emiel: “Deze fietstochten zijn in het leven geroepen om agrarische bedrijven te laten zien aan burgers. Een mooie fietstocht maken met het hele gezin en kijken hoe het bij de boer er aan toe gaat, waar het voedsel vandaan komt. Er doen jaarlijks heel veel mensen mee, zowel lokale inwoners als toeristen. Dat is nou net de bedoeling!” Bij de gekozen locatie krijgen deelnemers een fietsroute mee, dit is gratis. Eten en drinken zijn voor eigen rekening. De nadruk bij het eten, de BoerBurgerBrunch, ligt op streekproducten. “Fietsers krijgen ook een promotiefolder mee over boerderijwinkels en wat daar te verkrijgen is.” 

Loonbedrijf Westerveld, gevestigd in Breedenbroek, staat bekend om innovatieve machines op gebied van loon-, grondwerk en mechanisatie. “De nieuwste technieken zijn hier te zien, een modern machinepark. Voor kinderen staat hier een springkussen. Lensink Aardappelen is er met friet. Hij verzorgt op deze locatie de BoerBurgerBrunch.” 

Bij varkenshouderij Wikkerink in Sinderen worden zeugen en vleesvarkens gehouden. “Het bedrijf staat bekend om haar zeer hoge gezondheidsstatus. Varkens krijgen er extra ruimte, licht en speelgoed. Er is een zichtstal, mensen kunnen de beer, de zeugen en biggetjes zien.” De fietsers kunnen hier een hamburger van eigen vlees nuttigen en, net zoals bij de andere twee boerenbedrijven, alles vragen aan de eigenaar. 

Melkveebedrijf Vreman, gevestigd in Lintelo, is de derde deelnemer aan fietstocht de boer op. “Ook hier kunnen fietsers een kijkje in de keuken nemen bij het boerenbedrijf. ’t Olde Pietenpol is op deze locatie aanwezig met lekker boerenijs.” Fietstocht de boer op wordt mede mogelijk gemaakt door SAAP (Stichting Aaltens Agrarisch Platteland). Voor informatie: https://www.ltonoord.nl/afdeling/oost-achterhoek/nieuws/fietstocht-de-boer-op-in-aalten 

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit