Trotse Rob Hoefman met Meneer Nilson en Katrijn, beide goed voor 10000 kilo vet en eiwit. Foto: PR

Trotse Rob Hoefman met Meneer Nilson en Katrijn, beide goed voor 10000 kilo vet en eiwit. Foto: PR

‘Ik ben een ontzettend trotse boer’

Landbouw

BREDEVOORT - Koeien die 10.000 kilo vet en eiwit produceren leveren een topprestatie. Jaarlijks passeren in Nederland ongeveer 300 koeien deze grens. “Wanneer je dan als veehouder tegelijkertijd twee van die koeien in de stal hebt staan en melkt, is dat best een heel unieke gebeurtenis”, aldus de trotse boer Rob Hoefman. Half mei werden Katrijn en Mr Nilson tijdens een feestelijke happening op het erf van de boerderij gehuldigd. Deze beide koeien, ruim 15,5 jaar oud, kregen een mooi rood-wit-blauw lint om en een groot applaus van de aanwezige gasten. 

Vanaf begin 2009 produceren deze koeien melk. “Iedere vier weken organiseert het rundveestamboek op ons bedrijf de melkcontrole. Dan worden van alle dieren de kilo’s melk genoteerd en een kleine portie melk van iedere koe gaat in een monsterflesje, dat later in het laboratorium wordt onderzocht op onder andere procent vet en procent eiwit. Deze gehalten verschillen per koe. Het stamboek telt al die producties bij elkaar op en weet dus wanneer een koe 100.000 kilo melk of zelfs 10.000 kilo vet en eiwit heeft gegeven. De grens van 10 ton vet en eiwit, betekent vaak dat een koe circa 125.000 kilo melk heeft geproduceerd.”

Hoe komt een koe zover? Drie onderdelen spelen een grote rol in de totstandkoming van dergelijke hoge levensproducties. Ten eerste, de fokkerij, ofwel de genetische aanleg. De betere koeien van het bedrijf combineren met een goede stier van KI-organisaties. Rob: “Daar kun je hulp bij krijgen, maar beide koeien en vele generaties daarvoor heb ik zelf gefokt. Daar ben ik ook trots op.” Als tweede de verzorging en voeding. Koeien moeten goed verzorgd worden. Ook bij koeien geldt dat, wanneer de leeftijd toeneemt, dat ook de kans op gezondheidsproblemen vergroot. 

Iedere keer dat een koe een kalf krijgt, is toch weer een beetje spannend. Komt de koe goed door deze periode? Veel gezondheidsproblemen ontstaan in de periode vlak voor en na het afkalven. Ook deze twee koeien hebben wel eens problemen gehad met uierontsteking of klauwproblemen. Toch wisten deze doorzetters er telkens weer bovenop te komen. Ten derde komt er een portie geluk bij kijken. “Daarnaast is het team rondom het bedrijf belangrijk. Voor diverse specifieke werkzaamheden komt er hulp. Denk aan dierenartsen, inseminatoren, de klauwverzorger, maar ook bijvoorbeeld de loonwerker speelt een belangrijke rol bij het winnen van goed eigen ruwvoer.” 

Mr Nilson is een wat vreemde naam voor een koe. Rob legt uit: “In het verleden hielpen onze kinderen met het bedenken van namen voor de pasgeboren kalveren. Zo kwam er koe Pippi, die kreeg een dochter Witje, naar het paard van Pippi, en toen werd deze topper geboren. De kinderen vonden dat Mrs Nilson niet kon, want in de populaire serie heette het aapje heel duidelijk ‘Meneer Nilson.’ Gezien de prestatie die deze koe heeft geleverd, heeft ze geen last gehad van haar mannelijke naam. Bovendien is Mr Nilson een zeer vruchtbare koe. Ze heeft twaalf keer gekalfd en leverde vijftien kalveren, ofwel drie keer een tweeling. Daarbij werden zelfs binnen een kalenderjaar vier kalveren geboren. Ook dat is behoorlijk uniek.” 

De huldiging van de koeien en het aansluitende feest was een fantastische beleving. “Daar heb ik ontzettend van genoten. Diverse mensen waren onder de indruk dat deze oude dames nog zo vitaal zijn. Kortom, een kroon op mijn boeren carrière.” 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant