Scholieren uit Barlo bekijken bakken vol wormen. Foto: PR

Scholieren uit Barlo bekijken bakken vol wormen. Foto: PR

‘Kunnen meelwormen bijten?’

Landbouw

Basisschool Barlo onderbouw bezoekt nieuwe meelwormenboerderij

BARLO – Vanwege de themaperiode ‘Op de Boerderij’ bij basisschool Barlo worden er diverse boerderijen bezocht. Na schapen en geiten stond er dit keer iets raars op het menu: meelwormen! Woensdag 6 april gingen de kinderen op bezoek bij de gloednieuwe meelwormenboerderij van Winsect in Barlo.

In de verte klinkt het gerommel van motoren en getoeter. Alle kinderen van de onderbouw worden gebracht in een lange kolonne van tractoren. Eenmaal op het erf duiken de vaders de kantine in voor een kop warme koffie. De leerkrachten hijsen zich in witte pakken en het avontuur kan beginnen.

‘Hoeveel wormen hebben jullie?’
Kinderen in de leeftijd zes tot en met acht jaar drommen rond een bak met krioelende wormen. Al snel wordt het een wedstrijd wie als eerste een worm durft te pakken. Zodra de eerste durfal heeft bewezen dat het alleen een beetje kriebelt, willen ze allemaal een poging wagen. Na enige uitleg over de meelworm en hoe deze zich kan omvormen tot pop en kever, volgt het vragenvuur. De vraag: ‘Kunnen ze bijten?’ is van direct belang. Met: ‘Hoeveel wormen hebben jullie’ en ‘Hoeveel kost dit?’ komen de potentiële jonge ondernemers tot leven.

Meelwormenboerderij
De kwekerij is gevestigd in een geheel gerenoveerde varkensschuur. Binnen zijn de banden te zien met enorme hoeveelheden wormen. Boven de banden zijn voermachines aangebracht, die meel en resten fruit en groentes toedienen waar de wormen zich mee voeden. De meelwormen worden aan afnemers als levende wormen verkocht.

Koudbloedige dieren
Het gaat bij de kweek in het bijzonder om meelwormen als efficiënte bron van eiwitten met heel weinig uitstoot van stikstof en CO2. Meelwormen zijn koelbloedig, dus ze verspillen geen energie om zichzelf warm te houden. Ze voeden zich met restproducten (bijvoorbeeld groente- en fruitresten), verbruiken nauwelijks water en nemen heel weinig ruimte in. De gewonnen eiwitten kunnen dienen als voedsel voor hobbydieren, kippen en vissen. De volgende fase zou kunnen zijn als voedselbron (bijvoorbeeld in poeder-toestand) in producten voor menselijk consumptie. Zover is het voorlopig nog niet...

Wormen nemen weinig ruimte in beslag. Foto: PR
Wie durft als eerste een worm te pakken? Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant