Melktap 't Vorster, Manfred (links), Jolanda en Wilco. Foto: Frank Vinkenvleugel

Melktap 't Vorster, Manfred (links), Jolanda en Wilco. Foto: Frank Vinkenvleugel

Melktap ‘De Beier’ verhuist naar ‘t Vorster’

Landbouw

BREEDENBROEK/DEHEURNE - Melktap ‘de Beier’ is met ingang van 10 januari verhuisd van de familie Lieftink in Breedenbroek naar ’t Vorster bij de familie Keuper in de Heurne. Vanwege bedrijfsbeëindiging verdwijnen zowel de koeien van het erf bij Simone en Wilco Lieftink, als ook de melktap. Ze zijn blij dat de melktap in de buurt kan blijven zodat ze de vaste klanten een goed alternatief kunnen bieden. 

Door Waltraud Wensink

Het lijkt nog maar zo kort gelden dat de melktap werd aangeschaft en dat is ook zo. In maart 2021 zijn Wilco en Simone Lieftink er mee begonnen nadat er vooraf was gepeild of er interesse zou zijn voor ‘rauwe’ melk. Wilco: ”We deden dat naast ons bedrijf als extra erbij. Vroeger bij mijn vader op het bedrijf waren we al gewend dat er mensen op het erf kwamen en dat er rondgekeken werd. Ik houd van het contact met mensen en vond het daarnaast ook nog eens mooi om de boeren in een positiever daglicht te stellen. Een tijdje terug gaf ik al aan dat het ook om een stukje beleving van de Achterhoek en een eerlijk product ging. Dat vind ik nu nog steeds.” 

De familie Lieftink had om diverse redenen al eerder overwogen om te stoppen met het bedrijf, dat stond eigenlijk los van de melktap. ”Het wordt er met alle regeltjes niet gemakkelijker op voor de boeren en we moesten goed nadenken hoe we verder wilden. Na veel en goed overleg hebben we in oktober besloten om te stoppen met ons bedrijf en dat was een heftige beslissing”, aldus Wilco. En als er geen koeien zijn, is er ook geen melk en daarom werd er gezocht naar een waardige opvolger voor de melktap op een locatie in de buurt.

‘Vorsterlijke’ melk
Manfred en Jolanda Keuper zijn positief over de overname van de melktap. Jolanda: ”Wij zien wel mogelijkheden en vinden het fijn dat we zijn benaderd door Wilco. Als snel kwamen Manfred en ik op het idee om de melktap tijdelijk bij ons op ‘t Vorster te plaatsen maar zodra de nieuwe winkel bij buurman ‘Landwinkel Smits Groenten en Fruit’ klaar is, zullen er veel vaste klanten komen en voor de winkel is het een mooie aanvulling in het assortiment.” Manfred: ”Ons bedrijf ligt net iets verder van de weg maar veel mensen weten ons wel te vinden. Dus we starten bij ons op het bedrijf aan de Lage Heurnseweg maar verplaatsen de melktap zodra het kan. Dan kunnen de mensen ‘vorsterlijke melk’ gaan tappen. Omdat er volgens de regels geen ‘rauwe melk’ de weg over mag naar de winkel, gaan we hier op het bedrijf de melk eerst pasteuriseren en dan mag het wel. Een extra handeling maar het voordeel is dan wel dat je de rauwe melk vooraf niet meer perse hoeft te koken en de melk is meteen wat langer houdbaar.”

Tot de verhuizing naar Landwinkel Smits, komt er op ’t Vorster rauwe melk uit de melktap. Net zoals voorheen bij de koeien van de Beier komt er in de melktap eerlijke melk van goede koeien die ‘vorsterlijke’ melk geven. Bij ’t Vorster zijn ze wel gewend aan enige reuring en volk op het erf. Jolanda: ”Voor ons is de melktap nieuw en het is wel een extra taak die er bij komt maar we zijn erg benieuwd hoe het gaat lopen.”

Melktap in de buurt
Wilco: “Ik had wel de wens dat de melktap hier in de buurt geplaatst kon worden. Ik had hem gemakkelijk buiten onze regio kwijt gekund maar het voelt goed om onze vaste klanten een mooi alternatief te kunnen bieden en er is sprake van een prettige overdracht.” Hij geeft aan dat klanten voorlopig nog wel voor eieren terecht kunnen in Breedenbroek. Wilco en Simone bedanken alle klanten die dankzij hun enthousiasme de melkafname tot een succes hebben gemaakt. Hopelijk gaat dit op ’t Vorster eveneens een succes worden.

Eerlijk Achterhoeks product
Jolanda: “De melktap kan per keer vijf liter melk geven maar je kunt ook een fles melk van een liter of een halve liter tappen. Het is handig een eigen fles of een kan met een ruime opening mee te brengen maar er zijn ook flessen apart te koop. Je kunt de melk uit de melktap vers drinken maar ook heerlijk verwerken in zelfgemaakte pudding of heerlijke pannenkoeken. Een écht en eerlijk Achterhoeks product, de ‘melk van vrogger’ waar je graag een eindje voor om fietst door het mooie de Heurne. Je vindt de melktap tot nader bericht op het bedrijf bij de familie Keuper ( ‘t Vorster) aan de Lage Heurnseweg 30 in de Heurne.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant