Frans Miggelbrink. Foto: eigen foto
Frans Miggelbrink. Foto: eigen foto

‘De grootste angst? Bankroet raken en in de goot eindigen’

XInterviews & Achtergrond

ACHTERHOEK - In Veur de Draod beantwoorden Bekende Achterhoekers stellingen. Wie antwoordt legt zijn ziel bloot. In aflevering 10 columnist, schrijver en komiek Frans Miggelbrink (63) uit Terborg.

Door André Valkeman

1) Mijn mentale bui is:
“Positief gelaten. Vanavond had ik mijn oudejaarsconference. Maar ja, corona. Ik pas er echter voor alles te laten passeren als de tijd waarin niets kon. Je hebt mensen die zeggen: als het weer opengaat, ja dan… Net als mensen die zeggen: als ik met pensioen ben ga ik zus en zo doen. Nee: nu! Doe nu wat nu kan. Ook in de coronacrisis moet je proberen te genieten. Wandel, ontdek je vrouw opnieuw...”

2) Ik lijk het meest op ‘mien va/mo’:
“De humor is mijn moeder. Al maak ik dat op uit overleveringen. Zij stierf toen ik twaalf was aan kanker. Van mijn vader heb ik: goed nadenken voordat je beslist. Hij was een klein mannetje, mijn moeder een vrij lange vrouw. Ik zit ertussenin. Qua uiterlijk ben ik een mix.”

3) Na de dood is er:
“De herinneringen. Ik ben niet van: er is leven na de dood. Al is die gedachte fijn, natuurlijk. Ik ken iemand die zwaar atheïst was. Op het sterfbed begon-ie de bijbel te lezen. ‘Je weet maar nooit’, riep-ie.

Mocht er een hemel zijn, dan denk ik weleens: wil ik daar naar binnen? De ondeugenden zullen waarschijnlijk in de hel zitten. Zijn die niet veel gezelliger?”

4) Dit is mijn grootste angst:
“Dat was ooit bankroet raken en in de goot eindigen. In 1994 stopte ik met werk dat mij ongelukkig maakte. Ik was buurthuisbeheerder in Varsseveld. Ik ging comedy schrijven en optreden. Dat leek mij écht leuk. Alleen wat als er geen opdrachten kwamen? Al jaren komen er wel opdrachten en dan slijt die angst ook.”

5) Ik kan buiten de Achterhoek wonen:
“Geen vezel in mijn lijf die dat zou willen uitzoeken. Ik zie veel mensen in twee werelden leven. Hun sociale kring leeft op afstand van huis en haard. Dan komt heimwee om de hoek kijken. Ik woonde in Zuid-Frankrijk, Enschede en Nijmegen. Iets liet mij smachten naar de Achterhoek. Die pijn heb ik niet nu, dat is lekker.”

6) De mens is monogaam:
“Een lastige. Ik snap dat je leven zo kan lopen, dat je vreemdgaat. Monogamie is eerder cultuur en opvoeding dan iets biologisch. Ik ben monogaam in mijn relatie. Ik geloof niet gelukkiger te worden als ik erbuiten nóg iets naast heb.

Zeggen: ‘Ik ben monogaam’, maar ondertussen vreemdgaan geeft wel gedoe. Lang geleden deed een vriend van mij dat. Hij zei naar een goede vriend in Enschede te gaan. In werkelijkheid vertrok hij naar Doetinchem, naar een andere vrouw. Uitgerekend dat weekend was de Enschedese vuurwerkramp.

Nietsvermoedend kwam hij terug. Een ramp? Had-ie helemaal niet meegekregen. Zijn vrouw lag huilend voor hem op haar knieën. Hij schrok, wist ze het? ‘Gelukkig, je leeft nog’, klonk het. Vreemdgaan én een warm onthaal ook nog...”

7) Dit was mijn laatste vechtpartij:
“Nooit. Of… Ja, in een buurtcentrum veertig jaar geleden. Jongens zochten ruzie, tergden mij. Ik gaf een klap, mijn enige ooit.”

8) Buurtmaken is:
“Je had de laatste tijd iets in de Achterhoek van…. Er kwam iets aan. Wij dachten: dat gaat wel over, trekt voorbij. Maar nee, het kwam dichterbij. En, ineens was het was er. Nee, niet corona… De Meilandjes, kwamen naar Hengelo Gelderland. Die huurden een café met beveiliging af om buurt te maken. Ja, dat ziet de Achterhoeker - die achterdeuren loslaat - niet als gastvrijheid.

Buurtmaken vinden wij belangrijk en is mooi. Maar niemand vertelt nieuwkomers dát ze het beter kunnen doen en hoe ze dat dan moeten doen.”

9) Hierom huilde ik voor het laatst:
“Gister nog, bij wijze van. Zet een YouTube-filmpje op en ze komen. Een soldaat die eindelijk zijn kinderen ziet. De val van Hassan bij haar Olympische zege.’’

10) Dit komt op mijn grafsteen:
“Mijn lijfspreuken, misschien. ‘Geen pech is ook al heel veel geluk’ of ‘Doe maar normaal, maar doe het net even anders’.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant