Boib Doornweerd met Reinie Keijzer in de ontvangstruimte van de nieuwe OWM locatie. Foto: Te Brake Fotografie

Boib Doornweerd met Reinie Keijzer in de ontvangstruimte van de nieuwe OWM locatie. Foto: Te Brake Fotografie

OWM Achterhoek verhuist naar prachtige locatie

Economie

AALTEN – Medio december zullen de eerste werknemers van de Onderlinge Waarborg Maatschappij Achterhoek (OWM) aan het werk gaan in het nieuwe pand. De drie verdiepingen tellende prachtige nieuwe locatie aan de Industriestraat, schuin tegenover het station, is bijna klaar. “We hebben lang gespaard, zijn jaren bezig geweest om een geschikte locatie te vinden, dat is uiteindelijk gelukt. We zijn erg blij met het resultaat, met de plek, met de architectuur. Een prachtig kantoor, van en voor onze leden!”

Door Karin Stronks

Er wordt hard gewerkt, bouwvakkers zijn druk bezig met de afwerking in het pand. Overal staan ladders, er liggen snoeren, lege dozen. Zachte ronde vormen vallen op. De eerste en tweede verdieping zijn kantoorruimten, licht en transparant, ingericht voor de binnen- en buitendienstmedewerkers. De apparatuur is er al, klaar om te worden aangesloten. “Medio december gaan de eerste collega’s hier aan het werk. We hopen voor kerst helemaal over te zijn.”
We zitten in een spreekkamer met uitzicht op het station met Reinie Keijzer en Bob Doornweerd, zij vormen samen de directie van OWM. Ze hebben net een rondje gemaakt in het gebouw, spreken even met collega’s en beantwoorden vragen van installateurs en bouwvakkers. “Ons nieuwe pand oogt groot maar qua vierkante meters is het kleiner dan het kantoor aan de Driessenshof waar we zo’n veertig jaar hebben gezeten”, vertelt Bob. Reinie geeft aan: “Het wordt hier efficiënter ingericht.”
Het gesprek komt op een stukje geschiedenis, OWM bestaat bijna 175 jaar. Bob haalt een oud naslagwerk tevoorschijn. “Hier, de eerste polis, ingetekend in 1851. Handgeschreven nog. Dit boek en meer historische zaken willen we hier terug laten keren zoals een authentieke kaart, foto’s, documenten en een oude kluis. Zo willen we het heden met het verleden verweven.”
Het drie verdiepingen hoge gebouw is doordrenkt met symboliek. Bob glimlacht: “Het hele gebouw is keg-vormig, de ruimtes zijn taartpunten zeg maar. Geen muur staat haaks. We hebben bewust gekozen voor zachte ronde vormen voor het meubilair en natuurlijke materialen en kleuren, bijvoorbeeld hout en groen, om het warme ‘onderlinge-gevoel’ te benadrukken.” Zo mogelijk zijn lokale ondernemers betrokken bij de bouw.
Ook de buitenkant is bijzonder. “Het ronde deel vooraan is verticaal opgemetseld. Een wit ‘blok’ wordt omarmd door muren, stenen in diverse tinten rood. Reinie: “Het witte ‘blok’ symboliseert het witte pand dat hiervoor op deze plek stond.” Drie jaar geleden is de koop gesloten, in december 2020 is de aanvraag bij de gemeente ingediend, begin 2021 is de vergunning verleend. Doornweerd: “We zijn vrijwel energieneutraal door het installeren van warmtepompen en het plaatsen van zonnepanelen. Ook zijn er materialen hergebruikt zoals bureaustoelen en onderstellen van bureaus. Het gesloopte pand zal ook gerecycled worden na scheiding van materialen.”
Persoonlijk contact staat hoog in het vaandel bij OWM. “De begane grond is ingericht voor onze klanten. De grote ontvangstruimte grenst aan diverse spreekkamers waar mensen met onze medewerkers discreet zaken kunnen bespreken. Ook krijgen klanten die bellen mensen aan de lijn. Dit kantoor is in principe ook van onze leden! We hebben lang gespaard, zijn zuinig geweest en hebben onze reserves goed op peil. Daarom is deze investering nu mogelijk. We zijn vrijwel niet boven de begroting uitgekomen.”
Een open dag volgt nog, waarschijnlijk eind maart.


owmachterhoek.nl

Reinie Keijzer en Bob Doornweerd bij de nieuwe OWM locatie. Foto: Te Brake Fotografie

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit