Monique Stevens. Foto: Nicky Heinne -Fotografie
Monique Stevens. Foto: Nicky Heinne -Fotografie Nicky Heinne -Fotografie

Monere Uitvaartbegeleiding vanuit liefde, met aandacht voor overledene en nabestaanden

Economie

WINTERSWIJK - “Ik ben zo dankbaar dat ik dit werk mag doen.” Aan het woord is Monique Stevens uit Winterswijk. Sinds kort is Monique uitvaartbegeleider. Ze doet haar werk vanuit liefde, met aandacht voor de overledene en de nabestaanden.

Door de redactie

Monique startte 12 jaar geleden Monere Bloemdecoraties. Ze stond in de hele regio bekend vanwege de bijzondere bloemwerken met altijd een persoonlijke touch. Ze maakte veelal rouwbloemwerken. “Ik maakte de stukken altijd in overleg met de nabestaanden en bracht bijna altijd zelf de bloemen weg.” Zo kwam Monique in aanraking met de uitvaartbranche en werkte achter de schermen soms al mee.
Haar vader overleed vijf jaar geleden. “Toen maakte ik van dichtbij mee wat de uitvaartbegeleider voor de nabestaanden kan betekenen. De gedachte kwam bij mij op om dit werk ook te gaan doen, zodat ik families kan bijstaan en helpen.”
Toen haar moeder ziek werd, heeft Monique haar tot haar dood verzorgd en begeleid. “Haar uitvaart werd begeleid door een kennis, vriendin van de familie. Weer kwam het gevoel naar boven dat ik dit ook wilde doen voor nabestaanden.” Monique besloot dat Monere Bloemdecoraties beter Monere Uitvaartbegeleiding kon worden. Ze startte haar opleiding voor uitvaartbegeleider en inmiddels is ze gevraagd voor meerder uitvaarten. “Gelukkig heb ik een geweldig team om me heen, zowel voor het verzorgen van de overledene als voor een kist of vervoer. Als het nodig is werk ik samen met een ervaren collega. We kunnen rekenen op elkaars hulp.”
Nabestaanden kunnen Monique 24 uur per dag bereiken, 7 dagen per week.

“Vaak vraag ik eerst of de arts geweest is, dan kom ik om alles verder en samen met de nabestaanden te regelen.” Vaak denken mensen dat zij moeten bellen met het nummer op de uitvaartpolis. Dat is zeker niet waar. Mensen mogen zelf kiezen voor een uitvaartbegeleider. “Het maakt niet uit of iemand wel of geen uitvaartverzekering heeft. De uitvaart kan altijd door Monere verzorgd worden”, legt Monique uit. “Als de dood is vastgesteld door een arts kunnen de nabestaanden naar Monere Uitvaartbegeleiding bellen. Samen gaan we de uitvaartweek zo samenstellen dat de nabestaanden zich er prettig bij voelen en er met een goed op terug kunnen kijken.” 

“Als lokale uitvaartbegeleider sta je dichter bij de mensen. Daarom kies ik er ook zo veel mogelijk voor om samen te werken met lokale ondernemers voor alles wat nodig is. Het drukwerk wordt lokaal gedaan, de bloemen. Ik doe dat heel bewust”, legt Monique uit. “Verder adviseer ik de nabestaanden en denk mee over hoe ze zo goed mogelijk het rouwproces door kunnen maken. Het hoeft niet groot, groter, duur duurder. Soms kun je met een klein en persoonlijk gebaar iemand herdenken, of iemands leven vieren. Op de manier zoals nabestaanden dat zelf willen. Hoe mooi is het bijvoorbeeld om allemaal een klein briefje of voorwerpje bij de kist te leggen dat je doet denken aan de overledene. Dat kan natuurlijk ook, in plaats van een groot of duur rouwboeket. Het maakt het persoonlijker en vaak begint het verwerkingsproces al door hierover na te denken.” Monique hanteert een starttarief en van daaruit kunnen nabestaanden zelf bepalen wat zij wel of juist niet willen. “Vaak blijkt dat onder de streep de kosten van een uitvaart lager zijn dan wanneer ze via de uitvaartverzekering alles laten regelen. Maar wat voor mij nog belangrijker is dan de kosten, is dat nabestaanden een goed gevoel overhouden aan de uitvaart. Dat is waar ik nabestaanden mee wil helpen. Ik heb zelf ervaren hoe fijn dat is voor de verwerking van het verlies van een dierbare.”

Op dit moment werkt Monique aan een uitvaartboekje waarin mensen hun wensen voor hun uitvaart kenbaar kunnen maken. “Ook kom ik bij mensen thuis om samen te bekijken of de uitvaartverzekering toereikend is. Ik adviseer mensen graag op tijd, zodat er geen onaangename verrassingen zijn als iemand overlijdt. Deze kosteloze service is niet alleen voor ouderen of zieken, maar voor iedereen. Zorg dat alles goed geregeld is. Ik help mensen graag.”

Wie meer informatie wil over Monere Uitvaartbegeleiding of een afspraak wil maken met Monique, kan bellen naar tel. 06-81419911, of mail: info@monere.nu. Vanaf januari is er maandelijks een inloop bij het kantoor van Monere Uitvaartbegeleiding aan de Kloetenseweg 47.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit