Het bestuur van het GUV Goede doelen fonds, vlnr: Marco van Lochem, Frank Smit en Wim Abbink met Bert van Asselt (Raad van toezicht) voor het asbestemmingsterrein De Akker en kantoor van GUV aan de Romienendiek in Aalten. Foto: Jos Wessels
Het bestuur van het GUV Goede doelen fonds, vlnr: Marco van Lochem, Frank Smit en Wim Abbink met Bert van Asselt (Raad van toezicht) voor het asbestemmingsterrein De Akker en kantoor van GUV aan de Romienendiek in Aalten. Foto: Jos Wessels Jos Wessels

GUV Goede doelen fonds al vijf jaar vrijgevig

Economie

AALTEN - Het begon in december 2017. Aladna FM of AFM, het Aaltense radiostation, organiseerde een Kinder Hulp Week. Met een gigantisch succes: de totale opbrengst was 53.000 euro. Daar moeten wij mee doorgaan, zeiden de medewerkers. Zij kwamen in gesprek met het GUV, de Gelders Uitvaartverzorging. Het GUV verzorgt in de Achterhoek uitvaarten op zeer persoonlijke wijze en beheert ook twee crematoria: in Aalten en Etten. Het GUV vindt dat het iets terug moet doen aan de samenleving en schenkt aan goede doelen in de regio. GUV en AFM vonden elkaar in het GUV Goede doelen fonds. Jaarlijks schenkt het nu zo’n 10.000 tot 15.000 aan goede doelen.

Door Jos Wessels

De stichting GUV Goede doelen fonds wordt nu bestuurd door Marco van Lochem, Wim Abbink en Frank Smit. De raad van toezicht wordt gevormd door Bert van Asselt.
In een gesprek vertellen zij over het doel en de werkwijze van het fonds. Om een bijdrage te krijgen moet een vereniging of club aan een aantal voorwaarden voldoen. Zij moet actief zijn in de Achterhoek. Het doel moet humanitair of sociaal-maatschappelijk zijn. De club moet geen onderdeel zijn van een grotere organisatie of op een andere wijze subsidie kunnen krijgen. Al kan hier voor een speciale actie wel van afgeweken worden. En tenslotte moet door de ondersteuning meerdere mensen geholpen worden.

Achterhoek
Afgelopen jaren zijn vele goede doelen in de Achterhoek geholpen. Om maar een greep te doen: er was een bijdrage aan een elektrische auto voor Breedenbroek in te zetten bij minder-validen, aan een op te zetten buurtcentrum voor senioren, aan lessen in het gebruik van een defibrillator voor de wijk Stadsbroek in Bredevoort, aan Pax Kinderhulp, aan de aanschaf van paarden voor een koets voor vervoer van licht-gehandicapten en aan de Stichting Present Achterhoek voor vrijwilligerswerk in de buurt.
Clubs kunnen steun digitaal aanvragen. Via www.guv.nl en het kopje GUV & Goede doelen komt men bij het GUV Goede doelen fonds. Daar vindt men een digitaal aanvraagformulier dat moet worden ingevuld. Er wordt onder meer een goed onderbouwde begroting gevraagd. Na ontvangst van dit formulier beoordeelt het bestuur van het fonds de aanvraag en men krijgt daarna spoedig bericht.

Schenkingen
Het Goede doelen fonds ontvangt zelf ook schenkingen om die vervolgens door te geven aan goede doelen. De belangrijkste schenkers zijn de GUV en de AFM Hulp Week die steeds in december wordt gehouden. Maar ook individuen kunnen schenken. Het Goede doelen fonds heeft van de belastingdienst een ANBI status gekregen. Dat betekent dat een gift aan het GUV Goede doelen fonds aftrekbaar is voor de belastingen. Als men aan het fonds wil schenken kan men het best contact zoeken met het GUV via hun website.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant