Bert Oonk in zijn winkel Hooked on Fishing. Foto: Verona Westera
Bert Oonk in zijn winkel Hooked on Fishing. Foto: Verona Westera

Van hobby naar werk: Hooked on Fishing

Economie

WINTERSWIJK - “Het is een doorgeslagen passie”, lacht Bert Oonk. Hij heeft het over zijn hengelsportzaak Hooked on Fishing aan de Vredenseweg 27 in Winterswijk. Vanuit die passie komt natuurlijk ook de naam Hooked on Fishing, ‘verslaafd aan het vissen’. Onlangs is de winkel uitgebreid en compleet opnieuw ingericht. Binnenkort wil Bert de winkel officieel heropenen. De datum voor de heropening wordt later nog bekend gemaakt. “Want ik weet nog niet wie het lintje door gaat knippen.”

Wie de winkel binnenkomt wordt verrast. Als je dacht dat in de winkel simpele hengels en haakjes te vinden zijn, heb je het mis. Hooked on Fishing is het walhalla voor de sportvisser: meters wandstellingen met haakjes en lijnen, maar ook voer, visstoelen, loodjes en aas. Alles is er te vinden in de winkel die van 95 vierkante meter is uitgebreid naar zo’n 200 vierkante meter. Recreatieve vissers kunnen er alles vinden wat ze nodig hebben, maar ook de meer prestatiegerichte sportvisser kan zijn of haar hart ophalen bij Hooked on Fishing.

Het is nog maar zo’n acht jaar geleden dat Bert de hengelsportzaak overnam van de heer Vaartjes. “Ik zat werkloos thuis en heb bij Vaartjes aangeklopt of hij wat te doen had voor me. Ik heb altijd gewerkt en kon niet thuis zijn. Ik dacht dat ik misschien wel banden kon plakken, of dat ik een paar uurtjes zou kunnen helpen bij de hengelsportzaak. Die winkel was de heer Vaartjes toen nog maar onlangs gestart in een nieuw pand”, lacht Bert. Na diverse gesprekken kwam van het één het ander en Bert nam in juni 2014 de winkel over. “Mijn vrouw Annita en onze drie kinderen hebben me hier enorm in gesteund. Zonder hen, was het me niet gelukt, en daar ben ik ze eeuwig dankbaar voor.”                        

“Om van je hobby je werk te maken is mooi, maar je hobby ben je grotendeels kwijt”, zegt Bert lachend. “Maar als ik dan langs de waterkant zit of loop voorzie ik menig jeugdige sportvisser van tips en tricks.” De jeugdige sportvissers worden door middel van viscursussen, georganiseerd door WHV de Karper, bijgespijkerd. Ze leren bijvoorbeeld het knopen van een haak aan de visdraad of hoe ze een vis goed kunnen onthaken. “Helaas konden deze cursussen door corona niet doorgaan en had ik het gevoel dat ik deze jeugdige vissers zonder zwembandjes in het diepe gooide”, licht Bert toe. Dit jaar zijn de viscursussen weer gestart en mag er gesproken worden van een geweldige opkomst.
Door corona heeft het sportvissen een enorme groei doorgemaakt. De Hengelsportvereniging WHV De Karper is met zo’n 3000 leden één van de grootste clubs van Winterswijk.

Omdat het aantal leden van de vereniging een stijgende lijn heeft en daardoor de vraag naar een uitgebreider assortiment steeds groter werd, moest er een oplossing worden bedacht voor de winkel. “Ik kon naar achteren uitbreiden. Daar was veel loze ruimte. Gelukkig hebben mijn vrouw en kinderen me geholpen met de verbouwing. Ik heb veel zelf gedaan, maar heb Timmer- en klusbedrijf Pieter Haverhoek voor de grote bouwklussen ingehuurd. En er hebben klanten meegeholpen met verven en inrichten van de winkel. Dat is toch prachtig, dat vaste klanten me gewoon komen helpen. Geweldig!” 

In de winkel is een handige looprichting aangegeven. “In de coronaperiode heb ik gemerkt dat het juist prettig is om een richting in de winkel aan te geven”, verklaart Bert. “Zo is het voor klanten gemakkelijker een weg te vinden in het enorme assortiment. Mede door de namen van de leveranciers van de producten boven de schappen ziet het er overzichtelijker uit voor de klant.”

Green Deal
Sportvissen heeft een enorme vlucht genomen de laatste jaren. “We zitten langs de waterkant en genieten van de natuur. Over het algemeen helpen sportvissers ook om rommel uit de natuur en omgeving op te ruimen, ook al is het rommel die een ander heeft laten liggen. Dat hoort er ook bij. We willen deze aarde ook door kunnen geven aan een volgende generatie. Ook in de sportvisserij moeten we een steentje bijdragen, daarom zet Sportvisserij Nederland in op producten waar geen lood in zit. Het gebeurt zelden dat een visser het lood van de hengel verliest, maar als het gebeurt is het goed te weten dat er geen lood in het milieu komt. Daarom heb ik ook in de winkel alternatieven voor loodhoudende producten.”

Sportprijzen
Naast hengelsport verkoopt Bert in de winkel ook sportprijzen. De sportprijzenafdeling is achterin de winkel, daar vindt men medailles, (glas)standaards en een ruime collectie aan bekers. Deze kunnen worden voorzien van een gravering.

“Waar passie voor de hengelsport en liefde voor de natuur toe kan leiden. Iedere dag mensen van dienst mogen zijn in je eigen ‘snoepwinkel’, dat is de mooiste baan die er is”, sluit de hengelsportondernemer lachend af.


www.hookedonfishing.nl

www.eremetaal.com

tel. 0543-785246

Bert Oonk in zijn winkel Hooked on Fishing. Foto: Verona Westera

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit